Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Chicagóban

2018.07.15. 08:06

Zavargásba fordult szombat este Chicagóban egy tüntetés, amely néhány órával azután kezdődött, hogy meghalt egy férfi, akit rendőrök lőttek le a város egy déli kerületében – írja a USA Today.

A több tucat tüntető a halálos lövés helyszínénél gyűlt össze, ahol kövekkel és üvegekkel kezdték dobálni a rendőröket, miközben "gyilkosok", "nincs igazság, nincs béke" és hasonló rigmusokat kiabáltak, és dulakodás is kialakult. Három vagy négy rendőr sérült meg, négy tüntetőt állítottak elő.

A felháborodást kiváltó akcióban a rendőrök a South Shore nevű városrészben igazoltatták a férfit, aki a rendőrség későbbi közleménye szerint "egy fegyveres személy jellegzetességeit mutatta", és amikor a rendőrök közeledtek felé, megpróbálta ellökni őket magától és elmenekülni. Ekkor a rendőrök szerint a fegyveréért nyúlt, ezért lelőtték. Ezután valóban találtak nála fegyvert. A lövést leadó rendőr 30 napon át csak irodai munkát végezhet, amíg a rendőrség kivizsgálja az esetet.

A mostani tiltakozás előzménye, hogy Chicagóban extrém magas a feketék elleni rendőri erőszak aránya. A legismertebb eset az volt, amikor 2014-ben Jason Van Dyke rendőrtiszt lelőtte az utcán a videófelvételek tanúsága szerint ártalmatlanul sétáló 17 éves Laquan McDonaldot, majd további lövéseket adott le a már a földön fekvő fekete fiúra, összesen 16-ot. Az ügy az egész chicagói rendőrséget felforgatta, de nem egyedülálló: egy tavalyi vizsgálat szerint a város rendőrei rendszeresen követtek el szükségtelen erőszakot feketék ellen.