Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Macedónia: Az oroszok pénzelik a NATO-ellenes tüntetéseket

2018.07.16. 15:17

A macedón miniszterelnök szerint oroszbarát üzletemberek úgy próbálják megakadályozni az ország NATO-csatlakozását, hogy erőszakos tüntetéseket finanszíroznak.

Zoran Zaev a Buzzfeed tudósítójának elmondta, több jelentést is kapott, miszerint görög üzletemberek 13000 és 21000 dollár között költöttek, hogy zavargásokat keltsenek a népszavazás előtt, amin eldől, hogy Macedónia NATO-tag legyen-e.

Zaev nem hozta nyilvánosságra a kifizetések mögött álló személyek neveit, a jelenleg is folyó nyomozás érdekeire hivatkozva. A rendőrség akkor szerzett tudomást a kifizetésekről, miután több résztvevőt őrizetbe vettek a júliusi parlamenti erőszakos tiltakozásokon. 

Nem titok, hogy Oroszország erősen ellenzi Macedónia NATO-csatlakozását. Nem sokkal azelőtt, hogy Macedóniát meghívták a katonai szövetségbe, Görögország orosz diplomatákat utasított ki az országból, mert görög hivatalnokokat akartak lefizetni, hogy próbálják megakadályozni a közeledést.