Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megindult a női pilótaképzés Szaúd-Arábiában

2018.07.16. 20:24

Óriási érdeklődés mellett indult meg a női pilóták képzése Szaúd-Arábia egyik repülési akadémiáján, a képzés meghirdetésére ugyanis egyből több százan jelentkeztek. A női pilóták kiképzésére külön tanszéket hoztak létre az ország keleti felében található Dammám város Oxford Repülési Akadémiáján. A tanulókra három év elméleti és gyakorlati képzés vár, írja az MTI a Reuters hétfői cikke nyomán.

 A közel-keleti országot gyakorlatilag már apja helyett irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett.

A koronaherceg reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Míg sok más muzulmán országban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában börtön fenyegette a tilalom megszegőit. 1990-ben aktivisták kampányt szerveztek a vezetés egyenjogúságáért, és több nő tüntetőleg autót vezetett a szaúdi fővárosban. Az eredmény az lett, hogy elveszítették állásukat és egy éven át nem utazhattak külföldre. 

A tilalom június 24-én szűnt meg, széles körben a konzervatív olajmonarchia nyitása előszelének tekintik.