Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump szerint ideje jól kijönni Putyinnal

000 17Q11O
2018.07.16. 13:30

"Örülök, hogy itt, Finnországban találkozhatunk, ezzel folytatódhat kapcsolatunk, hiszen eddig is beszéltünk telefonon, nemzetközi rendezvényeken" - mondta Helsinkiben Vlagyimir Putyin az amerikai elnökkel kezdődő megbeszélései előtt. Az orosz elnök szerint  "ideje volt alaposan átbeszélni a világ fájó ügyeit".

A találkozó bő fél órás késéssel indult: az orosz elnök gépe egy órával később érkezett Helsinkibe a tervezettnél - pedig Moszkvától alig 900 kilométer a szomszédos ország fővárosa -, utána pedig az amerikai elnök három hosszú szakaszban végighaladó konvoja nem sietett, hogy a szállodából az elnöki palotához érjen, ahová végül Putyin érkezett meg előbb.

Putyinnál valamivel hosszabban beszélt Donald Trump, aki először is gratulált az oroszországi futball-vb sikeres lebonyolításához,  "az eddigiek közül ez az egyik legjobb volt." "Külön gratulálok a csapatnak is a remek játékért" - mondta a negyeddöntőig jutott, a vb-ezüstérmes Horvátországtól vereséget szenvedett orosz válogatottról az amerikai elnök.

Ezután a találkozó fontosságáról beszélt: "Ez nagyszerű lehetőség, nem jöttünk ki jól a közelmúltban, de remélem ennek véget vetünk. Kampányomban is az volt, hogy Oroszországgal ki kell jönni, mert ez hasznos dolog lenne" - mondta az elnök.

"Ez a két ország atomnagyhatalom, az atomarzenál 90 százaléka hozzánk tartozik, ezért a világ is egyezséget akar közöttünk" - zárta végül Trump, egyértelműen jelezve, hogy az előzetes, de nem túl konkrét várakozásoknak megfelelően az atomfegyverzet csökkentéséről szóló - még Obama és Medvegyev elnökök alatt tető alá hozott - New Start megállapodás is a találkozó témája lesz, vélhetően azzal a céllal, hogy az egyezséget meghosszabbítsák. Ebben mindkét fél érdekelt is, a kérdés csak az leet, milyen egyéb egyezségekkel kötik össze a megállapodást.

Nem tett említést a valódi vitás kérdésekről - azok ugyanis nem az atomfegyverzet körül vannak -, így nem szólt Szíriáról, Ukrajnáról sem. (Putyin is csak a világ fájó pontjairól beszélt.) 

A sajtónyilvános rész a gesztusokat tekintve kölcsönösen távolságtartó volt, nagyon keveset néztek egymásra a felek, majd kezet fogtak.

Az újságírók nem kérdezhettek, a sajtó kiküldésében különösen Trump volt aktív, Putyin csak halvány mosollyal nézte a kivonulást, az sem tűnt kizártnak, hogy neki nem lettek volna ellenére az újságírói kérdések.

Örültek a konvojoknak

Az elnöki palota felé vezető Mannerheim úton gurultak végig a konvojok, erre az időre az utat lezárták, a gyalogosok sem mehettek át rajta, de a járdákon akadálytalan volt a közlekedés. Az út két szélén százak gyűltek össze, hogy a nyári melegben is türelmesen megvárják a két elnök késlekedő konvoját.

Jukka 10 éves fiával jött ki az úthoz. A férfi szerint ez a találkozó önmagában is jó, annak is örül, hogy erre épp Helsinkiben került sor, de ez másodlagos. "Olyan hatalom van a kezükben, amellyel érdemben tehetnek valamit a szenvedés ellen" - mondta Szíria kapcsán. Attól nem tart, hogy a NATO-tagokat ostorozó Trump Európa kárára egyezne meg bármiről Oroszországgal - például esetleg a NATO-jelenlét csökkentésével a térségben, a Baltikumban vagy Lengyelországban.

A semleges Finnországnak nincs mitől tartania, feszültség van, de háborús konfliktus szerinte elképzelhetetlen Oroszországgal. Igaz, az 1917-ben Oroszországtól függetlenné vált Finnországnak van tapasztalata a háborúról is - elvégre 1939-ben a Szovjetunió volt Finnországgal szemben az agresszor -, de arról is, hogyan lehetett semleges államként jó viszonyt kialakítani a Szovjetunióval a 20. század második felében. Ez fenntartható a jövőben is, és semmi szükség arra, hogy Finnország esetleg a NATO tagja legyen.

Ugyanígy vélte egy fiatalember is, aki már szintén túl van a kötelező katonai szolgálaton, ami esetében 9 hónap volt. "Azért jöttem, hogy üdvözöljem az elnököket" - mondta biciklijére támaszkodva. Szerinte hasznos a találkozó, hiba lenne kerülni az orosz és amerikai elnöknek a közvetlen párbeszédet, és nem tart attól hogy Trump rossz megállapodást kötne Putyinnal.