Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemi identitása miatt rúghatták ki a transznemű nőt

2018.07.17. 14:00 Módosítva: 2018-07-17 14:29:55

Egy Stanley Hayley nevű angol, transznemű nő beperelte azt a fuvarozó vállalatot, melynek eddig dolgozott, írja a BBC. A nő szerint a nemi identitása miatt rúgták ki, ám Gnewt Cargo szerint a nőt azért bocsátották el még januárban, mert szándékosan megrongálta a cég egyik furgonjának tolóajtaját. A férfiként született Stanley Hayley-t, aki már 12 éve fuvarozóként dolgozott, többször is zaklatták verbálisan munkatársai. A helyzetet bonyolítja, hogy a nő egy Uber-sofőrhöz hasonló, alkalmi munkakörben dolgozott.

102548026 hayleyvan2
Fotó: Stanley Hayley

A Gnewt Cargo egy londoni központú, csomagszállítással foglalkozó vállalat, amely elektromos furgonokkal szállít csomagokat London belvárosában. A cég szerint a Hayley független munkavállalóként dolgozott, viszont a nő szerint "dolgozói" státusza volt. A független munkavállalóknak sokkal kevésbé érvényesülnek a jogai, mint egy alkalmazottnak, így például könnyebben lehet elbocsátani őket. Hayley szerint kirúgásának valódi indoka a nemi identitása volt.

Két éve írtunk a transzneműek magyarországi helyzetéről, illetve a hivatalos nemváltoztatás nehézségeiről.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.