Vizsgálat Indiában: Teréz anya gyógyító rendje eladott egy gyereket?

2018.07.17. 19:49
Az indiai kormány elrendelte a Szeretet Misszionáriusai rend által működtetett központok azonnali felülvizsgálatát, miután július elején őrizetbe vették az egyik központ munkatársát, aki a gyanú szerint eladott egy gyereket.

Az indiai kormány hétfői közleménye szerint Maneka Gandhi, a nők jogainak és a gyermekvédelem ügyeinek minisztere utasította a hatóságokat, hogy azonnal vizsgálják felül a Szeretet Misszionáriusai rend által működtetett gyermekgondozó otthonok működését – írta az MTI.

480 ezer forint egy gyerek ára

A kormány az után döntött erről, hogy július elején a hatóságok őrizetbe vették Anima Indvárt, aki a rend egyik menedékházában dolgozott a kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi állam székhelyén, Ráncsiban, mégpedig annak gyanújával, hogy eladott egy gyereket egy házaspárnak 120 ezer indiai rúpiáért (480 ezer forintért). A rendőrség tájékoztatása szerint további három panaszt vizsgálnak.

A legismertebb albán

Kalkuttai Szent Teréz anya albán származású, Agnes Gonxha Bojaxhiu néven látta meg a napvilágot. 1910-ben született az akkori Oszmán Birodalom Üsküb nevű városában, vagyis a mai Szkopjében, Macedónia fővárosában. Egy albán felmérés szerint máig ő a legismertebb albán származású ember, pedig erős a mezőny, a színészek közül például Robert de Niro, Sandra Bullock és James Belushi is rendelkezik albán felmenőkkel.

Elismerések tömkelege

Szeretet-missziója, a Kalkutta szegényei között végzett önfeláldozó gyógyító munkája hatalmas nemzetközi elismerésnek örvendett, Az 1950-ben alapított rend kötelékében ma már több mint 4500 misszionárius teljesít szolgálatot, több mint 130 országban.

Katolikus apácák imádkoznak Kalkuttai Teréz anya halálának 19. évfordulóján az általa alapított Szeretet Misszionáriusai rendház központi imaházában, a kelet-indiai Kolkatában 2016. szeptember 5-én, egy nappal azután, hogy Ferenc pápa szentté avatta a Nobel-békedíjas szerzetesnőt a római Szent Péter téren.
Katolikus apácák imádkoznak Kalkuttai Teréz anya halálának 19. évfordulóján az általa alapított Szeretet Misszionáriusai rendház központi imaházában, a kelet-indiai Kolkatában 2016. szeptember 5-én, egy nappal azután, hogy Ferenc pápa szentté avatta a Nobel-békedíjas szerzetesnőt a római Szent Péter téren.
Fotó: Pijal Adhikari / MTI / EPA

Teréz anya a Nobel-békedíjat 1979-ben kapta meg, 2016 szeptemberében pedig Ferenc pára szentté avatta.

Kritikák is érkeztek

Korábban már több kritika is érte a rend munkáját, a vádak között szerepelt, hogy szakmailag a gyógyító munka nem volt kielégítő minőségű, hogy a rendnek küldött támogatásokból csak 7 százalék hasznosult egészségügyi célokra, a többi adminisztrációra ment, illetve sokszor az adományozók szándékaival ellentétesen hittérítő tevékenységet finanszírozott.

Kritika volt az is, hogy a haldoklókat azok jóváhagyása nélkül keresztelték meg a rend képviselői. Az emberkereskedelem súlyos vádját azonban még soha, senki nem fogalmazta meg a Szeretet Misszionáriusai ellen, a rend szóvivője eddig nem kívánt megjegyezést fűzni a kormány közleményéhez.