Judit
3 °C
7 °C

20 év után hazatér Franciaországba a szerencsés drogcsempész

2018.07.22. 20:16

A francia Michael Blancot 1999-ben, egy nappal karácsony után fogták el 3,8 kiló hasissal a búvárfelszerelésében rejtve az indonéz vámosok. A férfi állítása szerint egy barátjának tett szívességet, hogy magával vitte a felszerelést, de ez az indonéz hatóságokat annak idején nem hatotta meg. A most 45 éves férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, és még a kivégzés is felmerült az esetében, amit végül ejtettek. 

Blanc a halálbüntetés közeléből fokozatosan eljutott, hogy szombaton szabadon engedték, és vasárnap, 18 év fogság után visszatérhet Franciaországba. 

Az egykor szakácsként dolgozó férfit az indonéz bevándorlási hivatal fegyveresei kísérték ki a reptérre, hogy helyi idő szerint szombat este 9-kor felszálljon a Turkish Airlines járatára. Az úton anyja, Helene Le Touzey kíséri, aki feladta életét Franciaországban, hogy közel két évtizedig Indonéziában közvetlen közelről azon dolgozzon, hogy végül fia kegyelmet kapjon. A nő először 2008-ban ért el eredményt, amikor a férfi büntetését életfogytiglanról 20 évre változtatták. Blanc sorsáról tárgyalt az egykori francia kormányfő Francois Fillon is, amikor 2011-ben járt Jakartában. Áttörés azonban 2014-ben volt az ügyben, amikor szintén az anya kitartó munkája nyomán 3 év feltételesen szabadlábra, majd próbaidőre bocsájtották, ami most járt le. 

Indonézia a világ egyik legszigorúbb drogtörvényével rendelkező ország. A jelenlegi elnök, Joko Widodo kíméletlenül beleállt a kábítószer elleni harcba. 2014-es hatalomra kerülése óta rengeteg külföldi csempészt kivégzett, és jelenleg 70 csempész áll felfüggesztett kivégzés alatt. 

A metál zene iránti rajongásáról is híres miniszter akkor került be a hírekbe, amikor a Bali Kilencek néven ismertté vált csempészek tárgyalásának eredményeként kivégezték az ausztrál Andrew Chant és Myuran Sukumarant. Az ítélet meghozatalakor több zenész és zenekar, akinek a pólóiban pózolt az elnök, nyílt levelet írt, amiben kérték, hogy vizsgálják újra az ügyet, és kérték, hogy kivégzés helyett életfogytig tartó büntetésre változtassák az ítéletet. Widodot nem hatotta meg sem a Black Sabbath gitárosa Tony Iommi, sem egyik kedvenc zenekara a Napalm Death, és a két férfit 2015 április 29-én kivégezték. 

A két férfi kivégzése diplomácia botrányhoz vezetett, és nemzetközi tiltakozást váltott ki. Az akkori ausztrál miniszterelnök Tony Abbott visszahívta a nagykövetet tiltakozásul, és a további nyomásnak köszönhetően Jakarta ugyan felfüggesztette a kivégzéseket, cserébe válságra hivatkozva elrendelte, hogy lőjék le a letartóztatásnál ellenálló csempészeket. 

(via thelocal.fr)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?