Trump szándékos kamuzással gyengítené Iránt

2018.07.22. 11:43

Donald Trump amerikai elnök kormánya kampányt indított a teheráni vezetés támogatottságának meggyengítésére Iránon belül, hogy végül a társadalmi nyomás alatt hagyjon fel nukleáris programjával és a terrorszervezetek támogatásával – közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szombaton a Reuters hírügynökséggel.

A beszédekből és az Iránba irányuló online kommunikációból álló kampány erősíteni hivatott az amerikai kormány azon törekvését, hogy szigorú büntetőintézkedések újbóli kivetésével gazdaságilag megfojtsa Iránt – fejtette ki a féltucatnyi idézett jelenlegi, illetve volt tisztségviselő. A kampányt különösen azóta erősítették fel, hogy az elnök május 8-án bejelentette: az Egyesült Államok részéről felmondja a hat nagyhatalom és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást, amelyben Teherán egyebek között vállalta, hogy nem fejleszt atomfegyvert, írja az MTI. 

A kampány koncepciója szerint rossz fényben tüntetik fel az iráni vezetőket, amihez időnként eltorzítanak bizonyos információkat, és olyan kijelentéseket tesznek, amelyek ellentmondanak a korábbi hivatalos washingtoni nyilatkozatoknak, köztük olyanoknak, amelyeket az előző amerikai kormányok tettek 

– fűzték hozzá.

Sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem volt hajlandó reagálni az elmondottakhoz a Reutersnak.

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap óva intette Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy ellenséges politikát folytasson Teheránnal szemben. Arra szólította fel Trumpot, hogy „ne ébressze fel az alvó oroszlánt”, mert abból csak baj származhat. Nincs abban a helyzetben, hogy arra sarkallja az iráni nemzetet, az ország biztonsága és érdekei ellenében lépjen fel, mondta.

Egy meg nem nevezett, magas rangú iráni tisztségviselő a Reutersnek nyilatkozva elítélte Washington kampányát, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok az 1979-es iszlám forradalom óta soha nem tudta meggyengíteni a teheráni kormányokat, és ezután sem fogja tudni.  • Hírek
  • Hírek