Judit
2 °C
7 °C

Migránsonként hatezer eurót fizetne az EU a tagországoknak

2018.07.24. 14:49 Módosítva: 2018-07-24 15:52:34

Migránsonként hatezer euró (1,96 millió forint) összegű pénzügyi támogatást nyújtana az Európai Unió az úgynevezett ellenőrzött központok létesítését vállaló tagállamok számára, és teljes mértékben fedezné e központok infrastrukturális és működési költségeit - írja az MTI az Európai Bizottság kedden közzétett javaslata alapján. A migránsok földközi-tengeri mentésére és európai partra szállítására, valamint az ellenőrzött központokra vonatkozó bizottsági javaslatok elsődleges célja az lenne, hogy javítsák a nemzetközi védelemre szoruló menekültek megkülönböztetését az EU-ban való tartózkodásra nem jogosult, illegális migránsoktól, és felgyorsítsák ez utóbbiak visszaküldését.

A bizottsági tájékoztatás szerint az EU és ügynökségeinek támogatását élvező központok irányítása a fogadó tagállam hatáskörébe tartozna, és elhelyezkedésüktől függően azok ideiglenesek vagy alkalmi jellegűek is lehetnek.

Az ellenőrzött központok létrehozása mellett az Európai Bizottság megvizsgálja a partra szállítási intézkedésekre vonatkozó elképzelést is, aminek célja a Földközi-tenger mindkét partja közelében kimentettek gyors és biztonságos elhelyezése a nemzetközi joggal összhangban, tekintettel a visszaküldés tilalmának elvére.

A javaslat szerint a Földközi-tenger partján fekvő összes államot arra kell ösztönözni, hogy kutatási, mentési körzeteket és a mentést koordináló központokat hozzanak létre a tengeren bekövetkező halálesetek számának csökkentése, a rendezett partraszállás biztosítása érdekében.

Az EU kész pénzügyi és operatív segítséget nyújtani a partra szállítással kapcsolatos, valamint az azt követő tevékenységekre. Emellett a határigazgatást felszereléssel, képzéssel és egyéb formában nyújtott támogatással segítené.

A tájékoztatás szerint a javaslatot az unós tagországok, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) a hónap végéig megvitatja. Amennyiben megállapodás születik a közös uniós megközelítésről, megbeszélések kezdődhetnek az érintett unión kívüli országokkal az őket érintő intézkedések alkalmazásáról.

Olaszországnak nem kell az "alamizsna"

"Olaszországnak nem kell alamizsna" - ezekkel a szavakkal utasította el Matteo Salvini olasz belügyminiszter ezt a javaslatot. "Ha valaki másnak pénzt akarnak adni, tegyék meg. Olaszországnak nem kell alamizsna. Mi a menekültáradatot akarjuk feltartóztatni, mert jelenleg is migránsok százezreit kell ellátnunk. Nem pénzt, hanem megbecsülést követelünk" - hangoztatta Salvini az olasz tűzoltóság római parancsnokságának látogatásakor.

Az olasz tárcavezető szerint, aki a civilszervezetek mentőhajói előtt lezárta az országa kikötőit, minden egyes illegális bevándorló átlagban ötvenezer euró ráfordítást jelent Olaszországnak. Mint mondta, azon van, hogy csökkentsék a migránsok ellátási költségeit.

Olaszország 180 ezer menedékkérőt lát el. Az olasz belügyminiszter egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy Olaszország az elmúlt négy évben 654 ezer migránst fogadott be, és sokan közülük menedékjogot is kaptak.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?