Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanások sorozatát hallották Kabulban

2018.07.24. 14:24 Módosítva: 2018-07-24 14:35:07

Több egymást követő robbanás rázta meg az afgán fővárost, Kabult kedden, a detonációkat szemtanúk szerint rakéták becsapódása okozta - közölte az MTI. Öt rakéta csapódott be a fővárosban és környékén, amit állítólag a tálib lázadók lőttek ki. Az egyik egy lakóépületet talált el a Kabul nyugati részén található Afsar-i-Szelo körzetben, a többi egy közeli hegyoldalba csapódott - mondta egy szemtanú.

A támadásban hárman megsebesültek, őket kórházba szállították. Az érintett térségben található a Vörös Félhold segélyszervezet irodája, a Kabuli Rendőrakadémia épülete, illetve több katonai és kormányzati épület. A Reuters három robbanásról és négy sebesültről számolt be, a dpa német hírügynökség szemtanúi szerint pedig nyolc rakéta csapódott be a térségben.

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Az afgán főváros több véres merénylet helyszíne volt az elmúlt években. Legutóbb vasárnap a kabuli repülőtéren követett el öngyilkos merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik tagja, amelyben 23-an vesztették életüket és 107-en sebesültek meg. A robbanást Abdul Rasid Dosztum alelnök, egykori hadúr érkezésére időzítették. Dosztum több mint egyéves önkéntes külföldi száműzetéséből tért haza.

Eközben a délkelet-afganisztáni Paktika tartomány két körzete került a tálibok kezére az elmúlt 48 órában. Az afgán erők súlyos veszteségeket szenvedtek az összecsapásokban - mondták el tisztségviselők kedden. Az afgán haderő 12 felkelővel, köztük egy tálib kormányzóval és körzeti vezetővel végzett az északkeleti Kapisza tartományban. Egy katonai szóvivő elmondta, hogy a vasárnap éjszakai műveletekben Mullah Naszim Musfak kapiszai árnyékkormányzó és Kari Eszanullah, a lázadók Tagab körzetbeli vezetője is életét vesztette. A tálib elöljárókra tanácskozás közben csaptak le.