Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönőröket vettek őrizetbe a videóra vett orosz fogolykínzás után

2018.07.25. 15:05

Előzetes letartóztatásba helyeztek Oroszországban két újabb őrt, akik részt vettek egy elítélt brutális, szervezett megkínzásában. Letartóztatásuk annak a felvételnek köszönhető amelyet az őrökre kötelezően rögzített kamerák egyike készített, még tavaly nyáron. A kiszivárgott 10 perces videó a Novaja Gazetához jutott, publikálása óta több mint 1,2 millió ember látta, nagy felháborodást kiváltva. A hírek szerint a felvételt a börtönből az ott jogvédő szervezet munkatársaként eljáró ügyvéd, Irina Birjukova aki a felvételt eljuttatta a Novaja Gazetához, biztonsága érdekében elhagyta Oroszországot – írta a Ria Novosztyi.

Az intézetben többnyire először elítélt, vagy kisebb bűncselekményt elkövetett rabok vannak. A felvételen látható megkínzott Jevgenyij Makarovot egy verekedés közben okozott súlyos testi sértésért ítélték el. Nem ez volt az első büntetése, korábban lopásért ült. Hét éves büntetését jelenleg is a rjazanyi börtönben tölti.

A büntetés-végrehajtás szerint nehezen kezelhető Makarov többször megsértette a szabályzatot, ezúttal is ő provokálta ki a büntetést, amelyről az áldozat jelentést tett a hosszas próbálkozás után hozzá végül bejutott "Társadalmi Ítélet" jogvédő szervezet munkatársainak.

fotó: novayagazeta.ru
fotó: novayagazeta.ru

Akkor azonban az intézmény belső kivizsgálás után arra jutott, hogy nem történt szabálytalanság. A felvételeket itt láthatja, csak erős idegzetűeknek. (+18)

A videón legalább tíz őr látható, akik lefogják Makarovot, először az arcán, majd a talpán, sarkán ütik, gumibotokkal és ököllel. Többször váltanak, egymásnak arról beszélve, hogy már lassan fáj a kezük a sok ütlegeléstől. 

„A sétáról engedtek vissza a cellába, ahol a Bibliában őrzött családi leveleim szanaszét hevertek. Kérdeztem, hogy ez így rendjén van? Igen. Mire én, akkor elmentek a ---ba. Akkor el fogunk veled beszélgetni - mondták, én meg, hogy nekem aztán tökmindegy. A cellát bezárták, egy órakor aztán jöttek értem” – idézte fel a kínzás előtti provokációt Makarov.

A rjazanyi börtön nem először kerül a hírekbe azzal, hogy a rabokat szervezetten kínozzák. Ezt élte át a Putyin-ellenes Balotnaja téri tüntetés két résztvevője és az a férfi is, akit pedofília vádjával ítéltek el, mert az utcán vizelt. (Ruszlan Vahapov hétévnyi büntetésének egyébként is tanulságos kórkép a nyomozóhatóságok és a bíróság munkájáról. Ügyvédjén keresztül a nyomozás alatt üzentek neki, hogy 200 ezer rubelért és egy beismerő vallomásért cserébe megúszhatja felfüggesztettel, amit ő elutasított. Hiába mentették fel az első ügyben, később a rendőrség egy új tanúval egy újabb ugyanilyen ügyet indított, a 32 éves, háromgyerekes férfival szemben.)

Hárman adott beszámolójuknak azonban nem lett következménye, ám a most megjelent felvétel miatt már hat őrt vettek őrizetbe. A szerdán letartóztatottak beismerték, hogy részt vettek Makarov kínzásában.