Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svédországban lebombáztak egy erdőtüzet

AlternativBrandbekämpning FotoJerryLindbergh (62)
2018.07.25. 19:41

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak a Svédország több területén, és az országban a légierőnek kellett bombákat bevetnie, hogy megakadályozza a tűz tovább terjedését.  

A lézerirányítású GBU-49 bombát egy Jas 39 Gripen dobta le 3000 méter magasról Älvdalen környékén, ahol egy katonai gyakorlópályát kellett megvédeni a lángoktól, nehogy az ott tárolt lövegek és lőszerek felrobbanjanak.

A nehéz terep megakadályozta, hogy másképp közelítsék meg a helyszínt a tűzoltók, és hagyományos módon próbálják megelőzni a tüzet.

Nagyon egyszerű okból működött a légierő oltási módszere: a tűznek oxigénre van szüksége, ám ezt a robbanás eltakarította onnan. A robbanás a célponttól 100-150 méterre is eloltotta a tüzet.

Svédországban körülbelül 25 000 hektáron lángolnak az erdők, és a tűz elsősorban Gävleborg, Jämtland és Dalarna területeit érinti. Évtizedek óta ez a leghevesebb erdőtűz az országban. Jóval nagyobb a 2014-es erdőtűznél, amikor 14 000 hektár lángolt, és akkoraiban azt mondták, hogy 40 éve nem láttak hasonlót.

(Borítókép: A Svéd Légierő tagjai felerősítik a bombát a repülőgépre a bevetés előtt - forrás: Svéd Légierő)

(The Local)