Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

602 menekült jutott át a határkerítésen Marokkóból spanyol területre

2018.07.26. 19:45 Módosítva: 2018-07-26 19:47:21

Több százan jutottak át a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítéseken csütörtökön - közölte az MTI. A spanyol csendőrség szerint 602, a szubszaharai térségből származó határsértőnek sikerült áthatolnia a kerítéseken, amiket átvágtak.

A rendkívül jól ellenőrzött, 8,4 kilométer hosszú, és 6 méter magas, pengékkel és szögesdróttal megerősített dupla kerítéssor leggyengébb szakaszán történt az incidens, amit nem látnak be teljesen a biztonsági kamerák.

A marokkói és spanyol hatóságoknak így is százakat sikerült feltartóztatni, az Europapress hírügynökség szerint rendkívül erőszakos akcióban.

A csendőrség közleményében beszámolt róla, hogy a határsértők házi készítésű fegyverekkel igyekeztek megakadályozni a hatóságok közbelépését; például oltott mésszel, széklettel megtöltött műanyag palackokat dobáltak feléjük, és átalakított spray-t használtak "lángszóróként".

Adataik szerint a rendfenntartók közül öten kerültek kórházba, az illegális határátlépők közül pedig tizenhatan.

A helyi vöröskereszt arról számolt be, hogy 22 spanyol csendőrt és 132 afrikai határsértőt láttak el a helyszínen.

Az illegális bevándorlók a kerítésen átjutva a ceutai ideiglenes befogadóközpontban találnak menedéket, ahol nyilvántartásba kerülnek. Csakhogy az intézményben teltház van, és kapacitását 15 százalékkal meghaladva működik - írta a spanyol sajtó.

A két országot elválasztó kerítésnél hónapok óta nem történtek határsértési kísérletek.

A spanyol belügyminisztérium a hónap elején közölte, hogy az idei év első felében kevesebben jutottak be jogosulatlanul az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére szárazföldi úton, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A Földközi-tenger nyugati szakaszára, ezen belül pedig a Spanyolországra nehezedő migrációs nyomás fokozódik az utóbbi időben. Az uniós part- és határvédelmi ügynökségnek (Frontex) a múlt héten közölt jelentése szerint júniusban Spanyolország volt a legfőbb tengeri úti belépési Európába, ahol összesen 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.