Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért fogadta Merkel bizalmas beszélgetésre az orosz vezérkari főnököt?

2018.07.26. 10:11 Módosítva: 2018-07-26 11:08:35

Angela Merkel Német kancellár kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel találkozott Berlinben, írja a német Bild. A találkozón Heiko Maas német külügyminiszter is ott volt.

A lap felteszi a kérdést: vajon mi dolga van a német kancellárnak Putyin háborús stratégáival. A szíriai orosz műveleteket irányító Geraszimov a kelet-ukrajnai háborúban játszott szerepe miatt 2014 áprilisa óta szerepel az EU szankciós listáján, vagyonbefagyasztást rendeltek el ellene, és elvileg nem is utazhat be az Európai Unióba.

A lap megemlíti, hogy a  Geraszimov által irányított szíriai műveletekben hatezer civil halt meg orosz légicsapásokban és kétmillióan váltak földönfutóvá. A Bild azt írja: a két orosz vezető berlini tárgyalása annyira fontos lehetett, hogy utazásukat a német külügyminisztérium egy törvényi kivétel alkalmazásával tette lehetővé. 

Berlin hivatalosan csak annyit közölt, hogy a találkozó bizalmas jellegű volt, amelyen elsősorban  Szíriáról és Kelet-Ukrajnáról volt szó. Az orosz fél több információt adott. Eszerint szó volt például arról, hogyan lehet előkészíteni a menekültek visszatérését Szíriába, ahol továbbra is Aszad van hatalmon, aki miatt a legtöbben elmenekültek. A Bild úgy tudja: arról is tárgyalhattak, hogy hogyan lehet az iráni támogatású erőket távol tartani Szíriában Izraeltől, Lavrov és Geraszimov ugyanis nyílegyenesen Izraelből érkezett Berlinbe.