Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingyenes lett a buszozás majdnem egész Észtországban

shutterstock 621665024
2018.07.27. 16:10

Észtország 15 megyéjéből 11-ben ingyenessé tették a regionális buszközlekedést júliustól, hogy csökkentsék az országon belüli repülőutak számát és a fosszilis üzemanyag fogyasztását, írja az MTI.

"Vannak olyan európai városok és régiók, ahol ingyenes a tömegközlekedés, de eddig nem létezett ilyen országos szinten ingyenes megoldás" – mondta Kadri Simson gazdaságért és infrastruktúráért felelős miniszter, utalva arra, hogy Észtország ezzel az első az európai államok között.

A miniszter elmondta: olyan megoldást kerestek, amely a környezet kímélése mellett felélénkíti a vidéki régiókat és megállítja az elvándorlást. A program a kormányzat és a megyei önkormányzatok közötti párbeszéd eredményeként született, magyarázta Simson.

A projekt célja az is, hogy Észtország segítse az Európai Uniót az üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő célok elérésében. Ezért az észt parlament 2017-ben úgy határozott, hogy az ország fosszilisüzemanyag-kibocsátását 2030-ban is igyekszik a 2012-es szinten tartani.

A fővárosban, Tallinnban már 2013 óta ingyenesen használhatóak a buszok. A polgármester, Taavi Aas szerint a program nagy siker még annak ellenére is, hogy az autók száma állandóan növekszik a városban.

(Borítókép: Shutterstock)