Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy repülő feltartóztatásával szabadítottak ki egy elrabolt török tanárt

2018.07.28. 10:52

A mongol hatóságoknak egy repülőjárat feltartóztatásával sikerült kiszabadítaniuk egy elhurcolt török tanárt az ulánbátori Dzsingisz Kán nemzetközi repülőtéren, jelentette a helyi sajtó. A gép később a tanár nélkül felszállhatott.

Veysel Akcayt lakása elől hurcolták el péntek reggel és a mongol főváros repülőterére vitték. A török állampolgár 24 éve él Mongóliában, és kapcsolatban áll az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen mozgalmával, amelyet Ankara fegyveres terrorszervezetnek tekint és felelőssé tesz a 2016. július 15-ei puccskísérletért.

Akcay egy olyan, török-mongol iskolákat működtető oktatási intézmény vezérigazgatója, amelyet 25 éve a Gülen mozgalom alapított. Törökország 2016 óta akarja elérni, hogy Mongólia zárassa be ezeket az iskolákat.

Akcay támogatói Törökországot vádolták, hogy közük volt az emberrabláshoz. A mongol külügyminisztérium közleménye szerint az ulánbátori török nagykövetség visszautasította ezt az állítást, írja az MTI.

Mongóliai jogvédők sürgették országuk vezetőit, hogy intézkedjenek a szerintük politikailag motivált ügyben. A mongol hatóságok vizsgálatot indítottak, ha a gyanú beigazolódna, „az Mongólia szuverenitása és függetlensége elfogadhatatlan megsértését testesítené meg, amit Ulánbátor határozottan elutasít".