Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új választást akar a pakisztáni ellenzék, mert csalást gyanítanak

2018.07.28. 14:07

Választási csalásra hivatkozva új szavazást követeltek a pakisztáni parlamenti választásokon vereséget szenvedő pártok szombaton.

"Elutasítjuk a teljes választási folyamatot, és tárgyalásokat folytatunk más politikai csoportokkal egy új választás megtartásáról" - mondta Musahidullah Hán, az eddig kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) párt szóvivője.

Mint mondta, a PML-N kapcsolatba lép az összes olyan politikai párttal, amely nem ismeri el a szerdai választások eredményét, hogy a további teendőkről egyeztessenek. Egy kisebb pártszövetség már péntek este új választásokat követelt.

"Ez válogatás nem pedig választás" - értékelte a szerdai voksolást Hafíz Hamdullah, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) konzervatív vallási párt egyik szenátora. "Tiltakozni fogunk a csalás ellen, és új választások szükségességéről igyekszünk meggyőzni másokat is" - mondta.

Bilaval Bhutto Zardari, a választásokon harmadik legtöbb szavazatot szerző politikai erő, a Pakisztáni Néppárt (PPP) társelnöke közölte: a PPP hajlandó az ellenzék soraiban ülni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "minden pakisztáninak joga van a szabad és tisztességes választásokhoz, és ebben a kérdésben nem hajlandóak engedni".

A pakisztáni választási bizottság pénteken megerősítette, hogy az Imran Hán egykori krikettsztár vezette Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) kapta a voksoláson a legtöbb szavazatot.

Hán már csütörtökön bejelentette választási győzelmét, azt ígérve, hogy vezetése alatt egyesíteni kívánja az országot, és felajánlotta, hogy kivizsgáltatja az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos panaszokat. 

A szerdai parlamenti választásokon ugyanis olyan vádak merültek fel, hogy az országban hatalmas befolyással bíró hadsereg Hán javára manipulálta a választási folyamatot.

A tisztségéből korrupciós vádakkal elmozdított kormányfő, Navaz Saríf pártja, a PML-N pénteken még úgy tűnt, elfogadja a miniszterelnöki tisztségre esélyes 65 éves Hán győzelmét.  "A PML-N az erős ellenzék szerepét fogja játszani" - erősítette meg aznap Shehbaz Saríf, a PML-N elnöke, Navaz Saríf testvére.

Az EU választási megfigyelő missziója előzetes jelentésében hitelt érdemlőnek nevezte a választáson született eredményt, ugyanakkor kifogásolta, hogy a különböző politikai pártok nem egyenlő feltételekkel szállhattak ringbe, valamint azt is, hogy a választási kampányban a sajtó megfélemlítését és a korábbi kormányzó párt tisztességtelen pellengérre állítását tapasztalták.