Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tartálykocsikból itatják a teheneket Ausztriában

2018.07.30. 16:29

Tartálykocsikkal hordják fel a vizet az osztrák gazdák a kiszáradt hegyi legelőkön lévő teheneiknek, hogy gondoskodjanak a jószágok ivóvízellátásáról a térséget jelenleg sújtó hőhullám idején. Erről a nyugat-ausztriai Vorarlberg tartomány gazdálkodóinak szövetsége adott ki közleményt, arról is tájékoztatva, hogy a térségben 42 éve ne volt ekkora szárazság.

A nyári hónapokban a helyi gazdák a völgyekből a magasabban fekvő területekre szokták felterelni a jószágaikat, hogy azok a hegyi legelőkön táplálkozzanak, idén viszont a magaslati legelők túl szárazak, így közel háromezer tehénnek kell plusz vizet biztosítania a gazdáknak. Ezen kívül az állatokat kénytelen voltak elkezdeni azzal a szénával etetni, amelyet normális esetben már télre raktároznának el, áll az MTI hírösszefoglalójában.

Egy tehén nagyjából 100 liter vizet iszik naponta. Ennek a vízmennyiségnek egy részét a reggel még harmatos fű megevésével veszik magukhoz az állatok. Idén azonban túl melegek az éjszakák, így reggelente nincsen harmat a térségben.