Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Motorcsónakos rablók nyúlták le a svéd koronaékszereket

2018.08.01. 09:11 Módosítva: 2018-08-01 09:14:26

Filmbe illő események zajlanak kedd óta a svéd fővárostól 80 kilométerre fekvő Strängnäsben, a rendőrség ugyanis tegnap dél óta üldöz két férfit, akik egy motorcsónakkal menekültek el, miután ellopták a város katedrálisában kiállított felbecsülhetetlen értékű koronaékszereket – írja a Time.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Motorcsónakos rablók nyúlták le a svéd koronaékszereket

Hollywoodban valószínűleg már írják A svéd meló forgatókönyvét.

358 · Aug 01, 2018 09:11am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A rendőröket szinte azonnal értesítették, és akcióba is léptek, helikopterekkel és hajókkal eredtek a rablók nyomába, és ugyan egész éjszaka folytatták a keresést, egyelőre nem sikerült megtalálni a tetteseket.

Felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincsekről van szó, lehetetlen beárazni őket.

– mondta a rendőrség szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy egyelőre a rablók állnak nyerésre.

svéd rendőrség honlapjáról egyébként kiderült, hogy még abban sem biztosak, hogy pontosan hogy nézett ki a tettesek motorcsónakja, ugyanis a szemtanúk vallomásai ellentmondanak egymásnak, ráadásul az is elképzelhető, hogy a rablók átültek egy autóba, úgyhogy jelenleg földön, vízen és levegőben is zajlik a hajsza.

A rablók két koronát vittek el, az egyik az 1611-ben elhunyt IX. Károly svéd király, a másik pedig a felesége, Krisztina királyné temetési koronája volt, amiket eredetileg velük tettek sírba, később azonban exhumálták a holttesteket, az ékszereket pedig a katedrálisban állították ki. 

Size600
Fotó: polisen.se

Ha IX. Károly neve nem is ismerős, a fiáé biztosan az lesz, ő volt ugyanis az apja a protestánsok oldalán a 30 éves háborúba is beavatkozó II. Gusztáv Adolfnak, aki alatt Svédország a régió vezető hatalmává vált.