Árpád
-2 °C
4 °C

Interjú közben törtek rá a rendőrök az otthonában a kínai tanárra

2018.08.03. 09:32

Egy kínai egyetemi tanár éppen interjút adott telefonon a Voice of Americának, amikor a rendőrök betörtek az otthonába, és lekapcsolták Csinan tartományban. A BBC szerint a 84 éves Szun Ven-kuang régóta a kínai vezetés nyílt kritikusa.

Az interjúban Kína külföldi befektetéseiről beszélt, miután nem sokkal korábban egy nyílt levélben bírálta Hszi Csin-ping kínai elnök döntését arról, mennyi pénzt fordítanak külföldi segélyekre, hitelekre és befektetésekre. Szun szerint sokkal inkább Kínán belül kellene elkölteni ezeket a pénzeket. A levélben azt is bírálta, hogy Hszi lényegében élete végéig elnök maradhat.

Az interjú közben egyszer csak hangokat lehet hallani a háttérben. „Itt is vannak, heten-nyolcan. Mondtam bármi rosszat?" – hallható. „Mit csinálnak? Nincs joguk bejönni az otthonomba", majd pedig az utolsó szavai a szólásszabadságára hivatkozik.

Ezután a vonal megszakadt. A férfi egyik barátja is megerősítette, hogy Szun Ven-kuangot elvitték otthonából a helyi rendőrök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?