Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Amerika kezd türelmetlen lenni az észak-koreai atommentesítés ügyében

2018.08.03. 12:55

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az észak-koreai fegyverkezési program nincs összhangban a nukleáris leszerelésre vonatkozó, az ország vezetője által hangoztatott elkötelezettséggel, írja az MTI. A délkelet-ázsiai látogatáson tartózkodó Pompeo pénteken, úton Szingapúr felé beszélt Észak-Koreáról újságíróknak.

Kim Dzsongun észak-koreai elnök előbb a dél-koreai elnökkel, majd Trump amerikai elnökkel folytatott, szintén szingapúri találkozóján is elkötelezte magát az atomfegyver-mentesítés mellett.

"A nemzetközi közösség azt követelte, hogy Phenjan az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatainak megfelelően cselekedjen, azonban Észak-Korea megsérti a határozatokat, és látható, hogy még nagyon messze vagyunk a végső cél elérésétől" - fejtette ki most az amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo július végén azt mondta a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy Észak-Korea - ígérete ellenére - változatlanul folytatja az atombombához szükséges hasadóanyagok előállítását.

Hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap arról írt, hogy az amerikai hírszerzés műholdfelvételeken rakétagyártásra utaló jeleket talált egy Phenjan külvárosában fekvő kutatóintézet területén. A lap értesülései szerint Észak-Korea egy vagy két új, folyadékmeghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az Egyesült Államok területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter ugyancsak Szingapúrban van, és szombaton részt vesz ugyanazon a regionális tanácskozáson, amelyre Pompeo is érkezett. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor arról nem tájékoztatott, hogy a két miniszter folytat-e megbeszélést.