Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika kezd türelmetlen lenni az észak-koreai atommentesítés ügyében

2018.08.03. 12:55

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az észak-koreai fegyverkezési program nincs összhangban a nukleáris leszerelésre vonatkozó, az ország vezetője által hangoztatott elkötelezettséggel, írja az MTI. A délkelet-ázsiai látogatáson tartózkodó Pompeo pénteken, úton Szingapúr felé beszélt Észak-Koreáról újságíróknak.

Kim Dzsongun észak-koreai elnök előbb a dél-koreai elnökkel, majd Trump amerikai elnökkel folytatott, szintén szingapúri találkozóján is elkötelezte magát az atomfegyver-mentesítés mellett.

"A nemzetközi közösség azt követelte, hogy Phenjan az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatainak megfelelően cselekedjen, azonban Észak-Korea megsérti a határozatokat, és látható, hogy még nagyon messze vagyunk a végső cél elérésétől" - fejtette ki most az amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo július végén azt mondta a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy Észak-Korea - ígérete ellenére - változatlanul folytatja az atombombához szükséges hasadóanyagok előállítását.

Hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap arról írt, hogy az amerikai hírszerzés műholdfelvételeken rakétagyártásra utaló jeleket talált egy Phenjan külvárosában fekvő kutatóintézet területén. A lap értesülései szerint Észak-Korea egy vagy két új, folyadékmeghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az Egyesült Államok területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter ugyancsak Szingapúrban van, és szombaton részt vesz ugyanazon a regionális tanácskozáson, amelyre Pompeo is érkezett. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor arról nem tájékoztatott, hogy a két miniszter folytat-e megbeszélést.