Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump támogatottsága megelőzte Obamáét?

2018.08.03. 19:26 Módosítva: 2018-08-03 21:26:09

Donald Trump amerikai elnök támogatottsága magasabb, mint Barack Obamáé volt elnöksége azonos időszakában – szemlézte az MTI Newsweek című lapot. A mérést, ami alapján a cikk készült, Rasmussen Reports konzervatív beállítottságúként számon tartott közvélemény-kutató intézet készítette.

A Rasmussen-felmérés szerint Donald Trump jelenleg népszerűbb, mint 2016 őszén, választási győzelme idején volt. Támogatottsága a megkérdezettek körében 48 százalékos, 3 százalékkal magasabb, mint demokrata párti elődje, Barack Obama elfogadottsága volt elnöksége ugyanezen periódusában.

Az adatok szerint a támogatókon belül 35 százalékos azok aránya, akik "nagyon erőteljesen" egyetértenek Donald Trump politikájával. Az elnököt ugyanakkor a megkérdezettek 41 százaléka utasítja el. Barack Obama elfogadottsága elnökségének második esztendejében stabilan 40 százalék alatti volt. Amennyiben hihetünk a Rasmussen eredményeinek, Trump a mostani javuló népszerűségi eredménnyel csúnya csorbát köszörül ki, idén év elején elnökségének első éve alapján ugyanis még ő volt a valaha volt legnépszerűtlenebb elnök egy másik közvéleménykutató, a Gallup mérése szerint. Árnyalja azonban a dolgot, hogy a FiveThirtyEight összesítése alapján, amelyben a Rasmussen mellett más közvéleménykutatók méréseit is figyelembe veszik, csak 41,4 százalék Trump aktuális támogatottsága, 52,8 százalék viszont elutasítja. 

Az eredmények alapján az elnök népszerűsége különösen a republikánus táborban erősödött. A valószínűsíthetően republikánus szavazók 64 százaléka úgy nyilatkozott: amikor az országot érintő fontos kérdésekről van szó, álláspontjuk nagyon közel áll az elnökéhez.

A felmérés szerint Donald Trump az utóbbi időben folyamatosan növelte népszerűségét: nyolc hónappal ezelőtt még a megkérdezetteknek csupán 40 százaléka támogatta őt. A kutatást 1500 ember megkérdezésével végezték, a hibahatárt a közvélemény-kutató 2,5 százalékosra becsülte.