Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat tüntetőt megöltek a katonák a zimbabwei választás utáni tiltakozásokban

2018.08.03. 12:49

Csütörtök este hirdették ki a hétfői zimbabwei választások eredményét, írja a BBC. Ez volt az első választás, miután novemberben puccsal eltávolították az országot 37 éve vezető diktátort, Robert Mugabét. A Zimbabwei Választási Bizottság által kiadott eredmények szerint Mugabe volt alelnöke, a november óta az országot vezető Emmerson Mnangagwa nyerte a választást a szavazatok 50,8 százalékával.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért Szövetség (MDC) elnökjelöltje, Nelson Chamisa 44,3 százalékot szerzett. A párt azonban nem fogadja el az eredményt, amit meg is fognak támadni a bíróságon. Chamisa szerint a választási bizottság megtagadta az eredményekhez való hozzáférést a párt delegáltjától azok kihirdetése előtt. A politikus szerint ezzel azt akarták elkerülni, hogy kiderüljön a választási csalás.

Az ellenzék támogatói utcára is vonultak az ország fővárosában, Hararéban, ahol egyébként többséget szerzett az MDC. A hadsereg fegyverrel verte le a tüntetést, hatan meghaltak. Csütörtök délután rendőrök törtek be az MDC pártszékházába „felforgató anyagok" után kutatva, és őrizetbe vettek 16 párttagot.

Zimbabwe 1980-ban szakadt ki a Brit Birodalomból. Ekkor ragadta magához a hatalmat Mugabe, melyet 37 éven keresztül meg is tartott. 2008 novemberében a történelem második legsúlyosabb inflációja sújtotta az országot. A hónap közepén 79,6 milliárdszoros volt az infláció, ami azt jelenti, hogy az árak naponta duplázódtak.