Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Durrdefekt okozta Kalifornia halálos bozóttüzét

GettyImages-1006387180
2018.08.05. 15:48

Ha kilyukad az autónk gumija, a legtöbben káromkodva felteszik a pótkereket, és utána továbbállnak. A kaliforniai Redding mellett viszont éppen egy ilyen átlagos eseményből alakult ki halálos katasztrófa. Július 23-án egy teherautó durrdefekt miatt felszántotta az aszfaltot, és az így keletkező szikrák meggyújtották a közeli száraz bokrokat.

Hivatalosan is megállapították, hogy ez okozta a Carr Tűznek elnevezett tragikus eseményt, Kalifornia állam hatodik legpusztítóbb bozóttüzét

Hatan vesztették életüket, ezerötszáz épület megsemmisült, és közel hatvanezer hektár vált a lángok martalékává.

A szikrák persze csak elindították az eseményeket, a kívül az erős szél tehet a szakértők által csak tűztornádónak nevezett jelenség kialakulásáról. A szél letépte a házak tetejét, leszakította az áramvezetékeket, és rendkívüli módon felgyorsította  a tűz terjedését.

Volt olyan időszak, amikor ötezer tűzoltó 24 órás váltásban igyekezett megfékezni a tüzet

Ezzel a munkával még mindig nem végeztek, vasárnapig a Carr Tűz 41 százalékát sikerült eloltani. Ez pedig csak egy - igaz, a legnagyobb - a Kaliforniában tomboló 17 bozóttűz közül, és az állam a tűzoltásra szánt éves költségvetésének már a negyedét elhasználta júliusban.

(Borítókép: A tűzben kiégett járművek, Redding, Kalifornia. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)