Árpád
-2 °C
4 °C

Nem tetszett a nőnek a beszólogatás, megütötték, erre szigorúbbak lettek a törvények

2018.08.05. 22:54

Néhány nap alatt hatmillióan látták azt a felvételt, amelyet egy francia építészhallgatónő tett fel a Youtube-ra egy biztonsági kamera felvétele alapján. A videón az látszik, ahogyan fényes nappal, az utca közepén, egy csomó kávézgató ember mellett egy férfi szexuális töltetű megjegyzésekkel alázza meg a 22 éves nőt, aki erre azt mondja neki, fogja be a száját. A férfi erre előbb megpróbál a nőhöz vágni egy hamutartót, majd elmegy, majd visszafordul, utánamegy, és erőből arcon üti őt.

A nő, Marie Laguerre azt írta a felvételhez: elege van abból, hogy nem érezheti magát biztonságban az utcákon, mert ilyen esetek mindennap, mindenhol megtörténnek. "A dolgoknak változniuk kell, és most kell megváltozniuk" - írta.

És a francia parlament, miután a videó végigsöpört az interneten, intézkedett is, írja a Guardian: megszavazták azt a törvényt, amelyet már tavaly ősz óta tárgyalnak, és amely lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal, a helyszínen 90 és 750 euró (29 - 740 ezer forint) pénzbírsággal büntessen valakit, aki nemi alapon zaklat valakit az utcán vagy a tömegközlekedésen. A törvény szeptembertől lesz alkalmazható.

A törvény hatálya alá esnek a szexuális tartalmú és szexista megjegyzések, a lealacsonyító, megfélemlítő és ellenséges viselkedés, és szigorítja a gyerekek elleni nemi erőszak definícióját. Feministák és rendőrségi szakszervezetek ugyanakkor bírálták a törvényt, mondván, az csalódást kelt, mert az utcai beszólogatásnál és füttyögésnél komolyabb bűncselekményekkel nem foglalkozik, és a gyakorlatban úgysem lesz alkalmazható. (A füttyögésre akkor lesz alkalmazható a törvény, ha nem egyszeri, hanem többszöri zaklatásról van szó.)

Más feminista csoportok viszont olyannyira örülnek a törvény bevezetésének, hogy újabb cselekvésre próbálnak ösztönözni, írja újabb cikkében a Guardian. A Női Szolidaritás nevű, tízezres tagságú francia feminista csoport azt szeretné elérni, hogy tiltsák be az olyan képeslapokat, amelyek meztelen vagy majdnem meztelen nőkkel akarják eladni a turisztikai látványosságokat.

képeslap

A csoport szerint ugyanis az ilyen képeslapok szexuális tárgyként ábrázolják a nőket, a szórakoztatás és a kellemes szabadidőeltöltés céljából. Hozzáteszik: az ilyen képeslapok a nők tárgyiasításával és azzal, hogy a nők számára is elfogadhatóvá teszik, hogy ekként lássák saját szerepüket a társadalomban, "a nemi erőszak kultúrájának terjedéséhez járulnak hozzá, mert lealacsonyító képet közölnek a nőkről, és segítenek legitimálni és normalizálni a nők elleni erőszakot".

Más megszólalók szerint ugyan az ilyen képeslapok nem túl ízlésesek, de "részei a popkultúrának" - idéz egy grafikust a Guardian.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?