Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalább tíz vendégmunkás meghalt egy olaszországi balesetben

2018.08.06. 16:52

Legalább tizenkét külföldi idénymunkás életét vesztette hétfőn a dél-olaszországi Foggia közvetlen közelében egy közlekedési balesetben, egy bolgár rendszámú szállítójármű és egy teherautó ütközött, írja az MTI.

Helyi sajtójelentések szerint az afrikai idénymunkások paradicsomot takarítottak be a környező földeken, s éppen az említett bolgár rendszámú furgonban zsúfolták össze őket. A balesetben hárman megsérültek, köztük a jármű sofőrje is. A legfrissebb jelentések szerint az sérültek nincsenek életveszélyben.

A szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen. A munkavédelem szempontjait és az idénymunkásokkal szembeni embertelen bánásmódot kifogásoló olasz politikusok, illetve országos és helyi szakszervezeti vezetők azonban első nyilatkozataikban összekötik ezt a mostani balesetet egy másik tragédiával.

Szombaton ugyancsak Foggia környékén hasonló közlekedési baleset történt, akkor négy külföldi vendégmunkás veszette életét, többen megsérültek. Ez utóbbival kapcsolatosan a hatóságok már vizsgálják, hogy nem illegális foglalkoztatásról van-e szó, melynek keretében sokak szerint a munkaadók nem törődtek a munkások biztonságával.

Giancarlo Serafini, a Forza Italia jobboldali párt szenátora, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja felszólította a kormányt, hogy "vessen véget a vérontásnak", amely ezekben a napokban a közutakon folyik. "Egy civilizált államhoz méltatlanok azok a munkakörülmények, amelyek között olyan férfiak és nők dolgoznak néhány fillérért, akik azért kénytelenek kis furgonokban összezsúfolódva utazni, hogy eljuthassanak a földekre" - mondta.

A szenátorral együtt szakszervezeti vezetők is úgy látják, hogy ezeknek az idénymunkásoknak a többségét illegálisan foglalkoztatják, így a munkáltatók nem is törődnek azzal, hogy biztonságosak legyenek ezeknek az európai unión kívülről érkezett embereknek a munkakörülményei. Sürgetik a belügyminisztert, hogy válságtanácskozást hívjon össze a tarthatatlan helyzet orvoslására. Fontosnak tartják, hogy a hatóságok szigorúbb ellenőrzéseket vezessenek be az utakon, és gondoskodjanak arról, hogy az olasz mezőgazdaság számára egyre fontosabb idénymunkásokat emberhez méltó szálláshelyeken helyezzék el.