Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A volt chilei államfőt jelöli az ENSZ-főtitkár az Emberi Jogi Főbiztosság élére

2018.08.09. 06:04 Módosítva: 2018-08-09 06:04:39

Michelle Bachelet volt chilei államfőt jelöli António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának élére, jelentette be közleményben szerda este az ENSZ-főtitkár szóvivője.  Az MTI azt írja: António Guterres döntéséről már tájékoztatta is az ENSZ-közgyűlést, amelynek szavazással kell jóváhagynia a jelölést.

Michelle Bachelet 66 éves, gyermekorvos, baloldali politikusként kétszer irányította államfőként Chilét. 2006 és 2010 között ő volt az első női államfője a dél-amerikai országnak, majd 2014-től 2018-ig ismét a Moneda palota (az elnöki hivatal) lakója volt.

Ő volt az első igazgatója az ENSZ 2010-ben létrehozott Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével Foglalkozó Szervezetének, rövidebb és ismertebb nevén: az ENSZ Nőknek. António Guterres tavaly felkérte, hogy legyen tagja a világszervezet közvetítéssel foglalkozó konzultatív tanácsának.

Ha megválasztják - amit elemzők csaknem teljesen biztosra vesznek - a jordániai Zeid Raad al-Husszeint követi majd a poszton. A jordániai diplomata megbízatása augusztus végén jár le, és ő maga jelentette be, hogy nem indul ismét a tisztségért. Ő azt mondta: ez "a jelenlegi geopolitikai helyzetben" nem lenne okos döntés a részéről.

Zeid Raad al-Husszein gyakran tett ellentmondásos nyilatkozatokat, Donald Trump amerikai elnököt például "veszélyesnek" minősítette, és éles szavakkal bírálta az amerikai kormány bevándorlás-politikáját, kivált az illegális bevándorlókat érintő döntéseit. Megnyilvánulásaival elveszítette az ENSZ legbefolyásosabb tagállamainak támogatását.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete visszafogottan reagált a jelölés hírére. "Az Emberi Jogi Tanács kudarcai még jelentősebbé teszik az ENSZ-főtitkár választását az emberi jogi főbiztos posztjára. A főtitkár választottja, Bachelet asszony feladata az lesz, hogy elkerülje a múlt kudarcait" - mondta az amerikai ENSZ-nagykövet.

Michelle Bachelet az emberi jogok és a nők jogainak szószólójaként ismert. Édesapja a légierő tábornoka volt, aki bírálta Augusto Pinochetet és rendszerét, s ezért börtönbe vetették és megkínozták. Börtönben halt meg 1974-ben.

Michelle Bachelet egyetemistaként lett politikai aktivista, őt is és édesanyját is letartóztatta és megkínozta a politikai rendőrség. Szabadon bocsátása után évekig külföldön élt. Csak 1979-ben tért vissza Chilébe. Akkor szerzett orvosi diplomát. Három gyermeke van, akiket elvált anyaként egyedül nevelt fel.