Ödön
2 °C
11 °C

Bécsben a legjobb élni a világon

2018.08.14. 10:13 Módosítva: 2018-08-14 10:57:55
Bécs
Fotó: Shutterstock

Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről azon a kedden ismertetett listán, amit az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete készített. 

Az EIU az idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl.

A rangsor a következő:

1. Bécs 99,1 pont

2. Melbourne 98,4 

3. Oszaka 97,7

4. Calgary

5. Sydney

6. Vancouver

7. Toronto

8. Tokió

9. Koppenhága

10. Adelaide.

Budapest a 34. helyen végzett a 140-es listán, ami igazán jó helyezés, ugyanis csak utánunk jön HongKong (35.), Washington (37.), Reykjavík (43.), Miami (45.) és London (48.).

A lista utolsó helyén 30,7 ponttal a szíriai háború sújtotta Damaszkusz végzett, előtte Dakka és a nigériai Lagos szerepel. Az utolsó tízben a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a líbiai Tripoli, a kameruni Douala, Algír, valamint Szenegál fővárosa, Dakar szerepel még.

A teljes listát a Daily Mail cikkében nézheti meg.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?