Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Támadja a metoo kampány hiányosságait a veterán norvég színésznő

2018.08.16. 23:27

Liv Ullman, norvég színésznőnek azért nem tetszik a #metoo kampány stratégiája, mert szerinte elfeledkeznek egy fontos pontról: a nők elterjedt erőszakolásáról az afrikai országokban.

A színésznő a norvég Arendalsuka politikai fesztiválon szólalt fel, ahol azt mondta, úgy döntött, soha nem beszél nyíltan saját zaklatásáról. 

Ha én is beszélnék most a saját metoo-mról, akkor holnap tele lennének vele az újságok. Ezért döntöttem úgy, hogy nem fogok. Én soha nem voltam áldozat, mert a velem történtek soha nem törtek meg engem. De az, hogy elfeledkezünk ezekről a nőkről, az sokkal nehezebb.

Ullman 1989-ben többedmagával megalapította a Nők Menekültügyi Bizottságát. Most arról beszélt, nem érti, miért nem esik szó a kampányban azokról a nőkről is, akiket az elmaradottabb, fejlődő országokban mindennaposan zaklatnak.

Miért nem beszélnek azokról a nőkről, akiknek több mérföldet is kell menniük, csakhogy vízhez jussanak, és ki tudja, útközben lehet megerőszakolják vagy megölik őt? Ezeknek a nőknek nincs választásuk, hiszen a vízre szükségük van.

Mindeközben támadta a bevándorlás-ellenességet is, ami a 2015-ös hullám óta uralkodik Norvégián és több más európai országon. "A lelkünket, Európa lelkét tiporjuk a sárba azzal, hogy úgy beszélünk a menekültekről, mint a bűnözőkről. Nem létezik, hogy azt mondjuk azoknak az embereknek, akiknek el kellett otthonaikból menekülniük, hogy nem tudjuk őket elszállásolni."

Liv Ullman tíz Ingmar Bergman filmben szerepelt, akitől gyereke is született. 1972-ben Oscar-díjra jelölték és Golden Globe-díjat kapott a Legjobb színésznő kategóriában Emigránsok című filmben nyújtott alakításáért. Karrierje során több mint 40 díjra jelölték, mellette rendezett is.