A Vatikán is elítéli a szexuális zaklatásokat, amibe háromszáz pap keveredett Amerikában

2018.08.16. 22:32

A Vatikán csütörtökön válaszolt a kedden nyilvánosságra hozott jelentésre, amiben az áll:

Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

Ezek a bűntények a Vatikán szerint "büntetendők és morálisan elítélendők".

A jelentéssel kapcsolatban csak két szó tudja igazán leírni a érzelmeket: szégyen és szomorúság. A Szentszék egyértelműen elutasítja a fiatalok ellen elkövetett szexuális erőszakot

mondta a Vatikán sajtósa a CNN szerint.

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig nem kevesebb mint hetven évvel ezelőtt történtek. A dokumentum jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy

PAPJAIK KÁBÍTÓSZERREL BÓDÍTOTTÁK EL VAGY MÁS MÓDON MANIPULÁLTÁK ŐKET.

Volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

A pennsylvaniai főügyész  nem rejtette véka alá azt sem, hogy az egyházi vezetés rendszerszerűen tussolta el az ügyeket:

Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is.

Tavaly decemberben Ausztráliában jelent meg a Királyi Bizottság jelentése, amiből az derült ki, hogy több ezer gyereket évtizedeken keresztül zaklattak különféle ausztrál intézményekben. A bizottság öt éven keresztül járt utána a dolognak, több mint nyolcezer áldozattal beszéltek. Az ott vizsgált szexuális zaklatások 61 százalékát katolikus papok követték el.