Erzsébet
1 °C
4 °C

A Vatikán is elítéli a szexuális zaklatásokat, amibe háromszáz pap keveredett Amerikában

2018.08.16. 22:32

A Vatikán csütörtökön válaszolt a kedden nyilvánosságra hozott jelentésre, amiben az áll:

Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

Ezek a bűntények a Vatikán szerint "büntetendők és morálisan elítélendők".

A jelentéssel kapcsolatban csak két szó tudja igazán leírni a érzelmeket: szégyen és szomorúság. A Szentszék egyértelműen elutasítja a fiatalok ellen elkövetett szexuális erőszakot

mondta a Vatikán sajtósa a CNN szerint.

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig nem kevesebb mint hetven évvel ezelőtt történtek. A dokumentum jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy

PAPJAIK KÁBÍTÓSZERREL BÓDÍTOTTÁK EL VAGY MÁS MÓDON MANIPULÁLTÁK ŐKET.

Volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

A pennsylvaniai főügyész  nem rejtette véka alá azt sem, hogy az egyházi vezetés rendszerszerűen tussolta el az ügyeket:

Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is.

Tavaly decemberben Ausztráliában jelent meg a Királyi Bizottság jelentése, amiből az derült ki, hogy több ezer gyereket évtizedeken keresztül zaklattak különféle ausztrál intézményekben. A bizottság öt éven keresztül járt utána a dolognak, több mint nyolcezer áldozattal beszéltek. Az ott vizsgált szexuális zaklatások 61 százalékát katolikus papok követték el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?