Ödön
1 °C
11 °C

Merkel a Balkánról: A határok sérthetetlenek

2018.08.17. 16:35 Módosítva: 2018-08-17 18:00:21
Folytatta a Nyugat-Balkánról szóló berlini tárgyalásait Angela Merkel német kancellár. A politikus, aki hétfőn még Denis Zvizdic boszniai kormányfővel egyeztetett, pénteken Dusko Markovic montenegrói miniszterelnököt fogadta. A tárgyalások után megerősítette, amit a hét elején mondott, miszerint a nyugat-balkáni határok érinthetetlenek. Belgrád pár napja még erős kritikával fogadta a szavait Koszovó miatt, pénteken azonban már elismerően nyilatkozott Merkelről Aleksandar Vucic szerb államfő.

Sérthetetlenek a határok a Nyugat-Balkánon, a térség országainak európai uniós (EU-) csatlakozása csak területi épségük megtartásával mehet végbe - jelentette ki Angela Merkel a Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel folytatott pénteki berlini tárgyalása után. Szólt arról is, hogy Németország és Montenegró közösen küzd az illegális migráció ellen.

A kancellár a montenegrói kormányfővel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán összes országának rendelkeznie kell az EU-csatlakozás lehetőségével. A csatlakozási folyamat kiinduló pontja valamennyi ország területi inegritása, előrehaladása pedig nem az államok méretétől vagy az időtényezőtől függ, hanem kizárólag a tagság feltételeinek teljesítésétől - idézi a kancellárt az MTI.

Merkel arról is beszélt, hogy az EU-s csatlakozáshoz le kell zárni a regionális konfliktusokat, a térség országainak fel kell hagyniuk a viszálykodással, hogy fenntartható legyen az EU-tagállamok közötti "koherens együttműködés". Montenegró esetében a legfontosabb feladatok közé tartozik a jogállamiság erősítése és a korrupció visszaszorítása. Megjegyezte, hogy 2010-ben kezdett csatlakozási tárgyalások már a részletkérdésekről, nagyon konkrét ügyekről szólnak.

Tárgyaltak a migrációról is, amellyel kapcsolatban Montenegrónak „nagyon fájdalmas tapasztalatai vannak”. Mint mondta, Németország és Montenegró együtt harcol az illegális migráció ellen, így a találkozó egyik témája az volt, hogy minként járulhatnak hozzá közösen az EU külső határának jobb védelméhez.

Dusko Markovic hangsúlyozta, hogy országa a NATO-tagság elnyerése után továbbra is elkötelezett az EU-tagság megszerzése mellett, és fokozza a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. A podgoricai vezetés arra is törekszik, hogy elérje a „jogállamiság magasabb minőségét”.

Merkel hétfőn a bosnyák miniszterelnökkel találkozott, szintén a német fővárosban, és akkor is a határok érinthetetlenségéről beszélt. Akkor a szavait élesen bírálták Belgrádban, Aleksandar Vucic szerb államfő akkor úgy reagált, hogy ezt már ötezerszer halotta a német kancellártól, aki tíz éve nem hajlandó változtatni az álláspontján, Belgrád és személyesen Vucic azonban „tovább fog küzdeni Koszovóért”.

Pénteken viszont már elismerően beszélt Merkelről és a németekről Vucic, mint fogalmazott:
Merkelt  Szerbia „igaz barátjának” tartja, aki a menekültválság idején „megóvott minket egy konfliktustól Horvátországgal. Mindig segített”. Szerinte Merkelnek köszönhető az is, hogy „a második negyedévben Szerbia érte el  a második legnagyobb gazdasági növekedést Európában”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?