Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Direkt megbetegítették a túrázókat a nepáliak

2018.08.23. 16:24

Szántszándékkal betegséget okozó szereket csempésztek turisták ételébe nepáli túraszervezők, hogy hasznot húzzanak a csalárd módon kiprovokált helikopteres mentésekből és orvosi kezelésekből, írja az MTI.

A katmandui hatóságok csütörtöki közlése szerint 15 cég - nyolc utazásszervező, négy kórház és három helikopterszolgáltató - vett részt a nagyszabású csalásban, amelyben sok ezer dollárral károsítottak meg külföldi biztosítótársaságokat. 

Az utazási irodák "jutalékot" kaptak a helikopteres cégektől és a kórházaktól a szándékosan előidézett légi mentések és gyógykezelések után. 

Csaló túraszervezők szándékosan megbetegítették utasaikat, többször is felszámolták a biztosítóknak a helikopteres mentések költségeit, és rábírtak turistákat arra, hogy enyhe megbetegedések esetén is légi mentést kérjenek. Jattoltak a szükségtelen és túlárazott gyógykezelések után a kórházak is. 

A külföldi biztosítótársaságok a nepáli piacról való kivonulással fenyegették meg a katmandui kormányt arra az esetre, ha szeptember 1-jéig nem vet véget a kiterjedt csalásnak. Az ellenőrzések során több mint 50 céget vizsgáltak.

A biztosítók felmérése a helikopteres mentések 30 százalékát találta szükségtelennek. 

A hatóságok azt mondták, hogy fontolóra veszik állami hegyimentő-szolgálat bevezetését a csalások megelőzésére.