Cecília
4 °C
6 °C

Észak-Korea leállította a rakétakísérleti telep leszerelését

2018.08.23. 07:59 Módosítva: 2018-08-23 07:59:56

Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését, közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen működő 38North kutatóközpont. A műholdfelvételek alapján augusztus 3. óta nem folynak a telepen jelentős leszerelési munkálatok, és a korábban leszerelt dolgok is ott hevernek, írja az MTI.

A kutatóintézet július 24-én közölte, hogy megkezdődött a telep központi létesítményeinek leszerelése. Elbontanak egy hordozórakéta-összeállító, valamint egy, a folyékony üzemanyagú hajtóművek fejlesztésére használt építményt, amelyek feltehetően központi szerepet játszottak az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramban.

A kínai határ közelében, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra található  kísérleti telep egyben űrközpont is, ami a hatalmas jongbjoni atomlétesítménytől 70 kilométerre található.    - Phenjan állítása szerint  2016. február 7-én innen bocsátottak fel egy műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat szerint Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.

A Szohe telep leszerelése összhangban lenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Kim Dzsongun tett Donald Trump amerikai elnöknek a szingapúri találkozójuk idején. Kim akkor megerősítette, hogy támogatja a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését.

Az utóbbi időben egyre többen megkérdőjelezik, hogy Észak-Korea hajlandó-e eleget tenni az atomfegyverek leszerelésére vonatkozó amerikai követelésnek. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy Kim Dzsongun tavasszal hangoztatott szándékai ellenére országa folytatja a nukleáris tevékenységét, ami nagyon aggasztó. A NAÜ szerint a jongbjoni kísérleti reaktorban is folyik a 2015 decemberében megkezdett működési ciklus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?