Erzsébet
1 °C
4 °C

Tévedésből szabadon engedtek egy merényletre készülő dzsihadistát

2018.08.23. 14:19

A francia igazságügyi minisztérium szerdán megerősítette, hogy áprilisban tévedésből kiengedtek a börtönből egy dzsihadistát, aki 2014-ben – testvéreivel és további hozzátartozóival – terrortámadásra készült Lyonban, írja a Local francia kiadása.

Mint kiderült: a nyomozóbíró elfelejtette megújítani a férfi ideiglenes őrizetét, ami az automatikus szabadonengedését eredményezte. Az esetről a Le Canard Enchainé nevű francia szatirikus lap írt először. A francia kormány szóvivője, Benjamin Griveaux később óriási fiaskónak nevezte a történteket. 

A Oualid B. nevű férfi egyike annak a tizenöt embernek, akik 2014-ben robbantásos merényletre készültek Lyonban. Közülük a legtöbben családtagok (főleg testvérek) voltak, a társaságból pedig nyolcan még azelőtt Irakba és Szíriába szöktek, hogy le tudták volna őket tartóztatni.

A Le Canard Enchainé szerint a bírót arra kérték, hogy lépjen vissza, de ő nem tett eleget a kérésnek. Oualid B. telefonján korábban több fegyveres dzsihadistát ábrázoló fényképet, valamint az Iszlám Állam egyik propagandavideóját is megtalálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?