Az olasz kormány EU-s befizetések megszüntetésével fenyegetőzik, ha nem osztják szét a bevándorlókat

2018.08.24. 19:32 Módosítva: 2018.08.24. 20:53

Tíz napja vesztegel az olasz parti őrség Diciotti nevű járőrhajója Catania kikötőben a fedélzeten 177 bevándorlóval. Az olaszok nem hajlandóak beengedni a kikötőbe a hajót, ha nem tudják más EU-s országok között szétosztani őket.

Az ügyben összehívott találkozón 12 ország vett volna részt, de végül 10 ország részvételével zajlott a tanácskozás, viszont az MTI szerint nem sikerült megoldást találni a menedékkérők ügyére.

A V4-ek Olaszország legádázabb ellenségei

Az Európai Parlament elnöke szerint a Visegrádi Négyek (V4) Olaszország "legádázabb ellenségei" a migrációt tekintve. Antonio Tajani az a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak azt mondta, hogy ezek az országok nem hajlandók egyetlen migránst sem befogadni. Annak ellenére, hogy a visegrádi országok mostanáig nem engedték a dublini szerződés módosítását, a római kormány tekintélyes tagjai őket tartják legjobb partnereiknek, mondta. Az EP-elnöke úgy vélte, "ha a dublini reformot elfogadták volna, nem következett volna be, ami Cataniában történik". 

"Olaszország megoldást sürgetett a Diciotti ügyében, a többi részvevő számára azonban nem ez volt a legfontosabb kérdés, ők inkább a Földközi-tengeri mentőhajók helyzetének rendszerszintű megoldásával akartak foglalkozni, így nem sikerült egyezségre jutni" - mondta egy uniós tisztségviselő.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére tucatnyi uniós tagország kormányának képviselői pénteken rendkívüli egyeztetést folytattak a migrációs helyzet hosszú távú kezelése érdekében. A brüsszeli testület egyik szóvivője elmondta, hogy az ülést nem kifejezetten a Diciotti-ügy miatt hívták össze, azonban reményét fejezte ki, hogy sikerül hamar megoldásra jutni.

A korábbi sajtójelentések szerint a megbeszélésen Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Spanyolország és Portugália tervezett részt venni, de azt egyelőre nem tudni, hogy mely országok képviselői voltak végül jelen. 

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta:

ha az EU nem lép, és nem osztja szét a parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajóján tartózkodó menedékkérőket a tagországok között, Olaszország leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

A bizottság illetékes szóvivője ezzel kapcsolatosan arra kérte az érintett feleket, hogy tartózkodjanak a fenyegetőzéstől.

A bevándorlók egyre türelmetlenebbek, többen éhségsztrájkba is kezdtek. A 177 fős migránscsoportból szerdán 27 kiskorúnak engedélyezték a partra szállást.