Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Már tizennégy magyar fordult a külügyhöz a hawaii hurrikán miatt

2018.08.24. 08:17 Módosítva: 2018-08-24 12:50:35

Erős szelek és heves esőzések érték el Hawaii-t, ahogy a Lane hurrikán közeledik a szigethez, máris áradásokat és földcsuszamlásokat okozva. A BBC szerint a hurrikánt visszaminősítették 3-as kategóriájúvá, de a hatóságok szerint ettől még nagyon veszélyes maradt a helyzet.

Az iskolákat, közintézményeket bezárták, az embereket pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon. Több helyen autókban rekedtek emberek az áradások miatt. A United Airlines törölte minden pénteki járatát, ami a második legnagyobb sziget, Maui repteréről indult, vagy oda érkezett volna.

Donald Trump amerikai elnök korábban rendkívüli állapotot rendelt el az államban, és a szövetségi hatóságok minden segítséget megadnak majd a helyi szerveknek. David Ige hawaii kormányzó Twitterén szinte folyamatosan osztogatja a tanácsokat, egyebek mellett arra is felszólította a lakosokat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet és gyógyszert tartsanak maguknál szükség esetére.

A Lane jelenleg északi irányba halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel. A Saffir-Simpson skálán hármas kategóriába sorolt hurrikánt óránkénti 192 kilométeres széllökések kísérhetik. Az amerikai hurrikánközpont rámutatott, hogy a vihar 1-1,5 méterrel is megemelheti a vízszintet a nagy sziget nyugati részén.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy a Lane hurrikán miatt Csiszár Katalin, Magyarország hawaii tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban van a Hawaiin élő magyarokkal, valamint az ott tartózkodó magyar turistákkal. Eddig 14 magyar állampolgár fordult információért a tiszteletbeli konzulhoz, valamennyien turisták és jelenleg is biztonságban vannak. Az illetékes magyar főkonzulátusra egyelőre nem érkezett segítségkérés – tették hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?