Ödön
1 °C
11 °C

Trump két nap után engedett, félárbócra eresztette a Fehér Ház zászlóját

2018-08-27T203842Z 1673462824 RC179E2EEA50 RTRMADP 3 USA-MCCAIN
2018.08.27. 22:47

Két nappal John McCain szenátor halála után engedett a nyomásnak Donald Trump, és félárbócra eresztette a Fehér Ház zászlaját, jelentette be az elnök hétfői közleményében, amiben azt írta, hogy az ellentéteik ellenére tisztelte McCaint, és a temetés napjáig félárbócon marad a zászló.

Nyilvánosságra hozták közben McCain szenátor búcsúlevelét is, „Nagyszerűségünket gyengítjük, ha a hazafiasságot összetévesztjük a törzsi vetélkedéssel” – írta benne a szombaton 81 évesen meghalt McCain, aki közvetlenül halála előtt fogalmazta meg üzenetét az amerikai nemzetnek.

A búcsúlevelet szoros barátja és két elnökválasztási kampányának menedzsere, Rick Davis olvasta fel az arizonai Phoenixben, az állami szenátus épületében.

Amerika legnagyobb erényeiről szólva John McCain azt hangsúlyozta, hogy a patriotizmus és a törzsi rivalizálások összekeverése „a sértődés magvát hinti el és gyűlöletet és erőszakot kelt szerte a világban.”

„Meggyengülünk, ha falak mögé rejtőzünk, ahelyett, hogy lebontanánk ezeket, ha kétségeket táplálunk elveink nagyszerűsége iránt, ahelyett, hogy bíznánk mindig változást hozó erejükben.” Az amerikai nép „nem a származás és a rög, hanem az elvek nemzete” – írta a republikánus politikus. 

A szenátor arra bíztatta honfitársait, hogy ne essenek kétségbe jelenlegi nehézségeink miatt.

Rick Davis megerősítette: Donald Trump elnök nem vesz részt sem McCain szenátor búcsúztatásán, sem a temetési szertartáson. Sajtóértesülések szerint ez a McCain család kifejezett kérése volt. (Index/MTI)

Hogy miért engedik gyász idején félárbócra a zászlót, azt itt tudhatja meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?