Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Magyarul nem is tudó tanárok.érkezhetnek a romániai magyar sulikba

2018.08.31. 11:08
A román kormány rendelete alapján a jövőben a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet. Vagyis a magyar általánosokba magyarul nem tudó tanárok érkezhetnek szakmányban.

A román tanügyi törvény módosításáról a Krónika erdélyi napilap számolt be pénteki számában. A lap által megszólaltatott oktatási szakemberek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a minisztérium bármiféle elemzés, előkészítés nélkül vezetett be egy drasztikus módosítást – írja az MTI.

A rendelet nem rendelkezik arról, hogy a módosítást mikor kell életbe léptetni, ám alkalmazása a 2018-2019-es tanév kezdetére lehetetlennek tűnik, hiszen azokban a megyékben, ahol nagyszámú kisebbségi osztály működik, hirtelen legalább száz román tanárt kellene előkeríteni, akik elemi osztályokban tartják a román órákat - írja a lap.

Eddig mindenki tudott magyarul

A tanügyi törvény előírja, hogy a kisebbségi oktatásban tanító pedagógusoknak ismerniük kell a diákok anyanyelvét, ám leszögezi, hogy kivételt képeznek a román szakosok. A Krónika szerint előfordulhat, hogy az előkészítő osztályban a magyar gyerekeket olyan tanár fogja majd a román nyelv alapjaira és betűvetésre tanítani, aki egy szót sem tud magyarul.

A lap értesülése szerint a módosítást Valentin Popa oktatási miniszter szorgalmazta annak hatására, hogy folyamatosan érkeznek a tárcához panaszok, hogy a magyar környezetben élő gyermekek nem tanulnak meg románul. A minisztert az is zavarta, hogy a tárcát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is feljelentették a román nyelv oktatása miatt.

A magyar szervezetek kiakadtak

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa, Szabó Ödön a lapnak elmondta: a szövetség nem támogatja a szakmai előkészítés nélkül bevezetett módosítást.

Kísérletként ki lehetett volna próbálni, ám előtte mindenképpen ki kellett volna képezni a román tanárokat, hogy elsajátítsák az alsó tagozaton alkalmazható módszertant. Nem mindegy, hogy előkészítő osztályban kell betűvetést, alapokat tanítani, vagy ötödik osztályban irodalmat és kommunikációt. Az angol szakos tanárokat eleve erre is megtanítják, ám a román szakosokat nem - részletezte a politikus.

A Krónika által megszólaltatott Komjátszegi Fábián Réka kolozsvári tanítónő szerint a magyar tannyelvű előkészítő osztályokba a legtöbb gyermek úgy érkezik, hogy egyáltalán nem tud románul. A tanítónő úgy vélte azonban, hogy negyedik osztályban indokolt lenne, hogy szakképzett román tanárok tanítsák a román nyelvet.