Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Orbántól és új barátjától félti Európát a CNN

2018.09.02. 11:16

A legnagyobb veszély Európára?

- ezzel a címmel közölt vezető cikket a CNN, amelyet Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter képével illusztrált. A cikk szerint a két "szélsőjobboldali" politikus keddi milánói találkozója olyan volt, mint egy nagyon jól sikerült első randi - bókoltak egymásnak, közös érdeklődési köröket találtak és megbeszélték, hogy találkoznak még -, ez az új barátság viszont szétzilálhatja az Európai Uniót, ha annak vezetői nem vigyáznak. 

Orbán és Salvini migráncióellenes barátsága ugyanis azt jelzi, hogy a populista szélsőjobboldal nemzetközi szinten is meg tudja szervezni magát és komoly előnyre tehet szert a 2019-es európai parlamenti választásokon. A cikk idézi Jerome Rivière francia politikust, a Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés párt képviselőjét, aki azt reméli, hogy az euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártok akár többséget is szerezhetnek jövőre az EP-ben, vagy olyan erős kisebbséget alkothatnak, amely hatékonyan tudja blokkolni a többséget. 

cnn

A CNN szerint amúgy is a populistáknak kedveznek az EP választások, mert ezeken tipikusan elég alacsony a részvétel, az euroszkeptikus szélsőségek viszont hatékonyabban tudják erre mobilizálni a szavazóikat, mint más pártok, akiknek a szavazóit általában nem érdekli, ki lesz az EU-ban. Éppen ezért ezek a pártok jobban szoktak szerepelni az európai parlamenti választásokon, mint a nemzetieken. Az pedig, hogy vezetőik, mint Orbán és az Északi Ligát vezető Salvini nyíltan közeledik egymáshoz, azt jelenti, hogy Európa populistái szervezettebben állnak majd neki a választásoknak, mint valaha.