Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbántól és új barátjától félti Európát a CNN

2018.09.02. 11:16

A legnagyobb veszély Európára?

- ezzel a címmel közölt vezető cikket a CNN, amelyet Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter képével illusztrált. A cikk szerint a két "szélsőjobboldali" politikus keddi milánói találkozója olyan volt, mint egy nagyon jól sikerült első randi - bókoltak egymásnak, közös érdeklődési köröket találtak és megbeszélték, hogy találkoznak még -, ez az új barátság viszont szétzilálhatja az Európai Uniót, ha annak vezetői nem vigyáznak. 

Orbán és Salvini migráncióellenes barátsága ugyanis azt jelzi, hogy a populista szélsőjobboldal nemzetközi szinten is meg tudja szervezni magát és komoly előnyre tehet szert a 2019-es európai parlamenti választásokon. A cikk idézi Jerome Rivière francia politikust, a Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés párt képviselőjét, aki azt reméli, hogy az euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártok akár többséget is szerezhetnek jövőre az EP-ben, vagy olyan erős kisebbséget alkothatnak, amely hatékonyan tudja blokkolni a többséget. 

cnn

A CNN szerint amúgy is a populistáknak kedveznek az EP választások, mert ezeken tipikusan elég alacsony a részvétel, az euroszkeptikus szélsőségek viszont hatékonyabban tudják erre mobilizálni a szavazóikat, mint más pártok, akiknek a szavazóit általában nem érdekli, ki lesz az EU-ban. Éppen ezért ezek a pártok jobban szoktak szerepelni az európai parlamenti választásokon, mint a nemzetieken. Az pedig, hogy vezetőik, mint Orbán és az Északi Ligát vezető Salvini nyíltan közeledik egymáshoz, azt jelenti, hogy Európa populistái szervezettebben állnak majd neki a választásoknak, mint valaha. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?