A volt román pénzügyminiszter kisfilmjében náciként mutatta be Klaus Iohannist

2018.09.04. 17:46

A romániai kisebbségek tiltakozását váltotta ki Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekben érintett tanácsadója, aki az egyik közösségi portálra kitett egy kisfilmet, amiben náci szervezetként mutatja be a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), és Hitler-bajusszal mutatta be Klaus Iohannis román elnököt, a fórum korábbi elnökét, írja az MTI.

A FDGR kedden nyomatékosan kérte Viorica Dancila miniszterelnököt, hogy határolódjon el, és váljon meg tanácsadójától. A romániai németek érdekvédelmi szervezete azt sérelmezte, hogy a videóban a horogkereszt jele alatt közölte, hogy a FDGR azonos a Romániai Német Népcsoport egykori náci szervezettel, és azt mondták, fenntartják a jogot, hogy a romániai és németországi igazságszolgáltatáshoz és más szervezetekhez forduljon.

sa

A FDGR kijelentette, hogy a román alkotmánynak és törvényeknek megfelelően jegyezték be, alapszabályát a román bíróság jóváhagyta, így tehát a romániai német közösség legitim képviselője. A Románia és Németország között 1992-ben létrejött szerződésre hivatkozott, "mely a két fél közös felelősségének tekinti a romániai német kisebbség jogainak védelmét, önazonosságának megőrzését."

A romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet szerint az állam magas rangú képviselőjének megnyilvánulása súlyos kisiklásokat vonhat maga után és hasonló cselekményekre bátoríthat. A kisfilmet azóta törölték.

A német fórum náci identitásának a gondolatát tíz nappal korábban Liviu Pop, volt oktatásügyi miniszter, a PSD szenátora vetette fel. Pop a közösségi oldalán egy a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per iratait is közölte állítása alátámasztására.

Ekkor a Klaus Iohannis által vezetett német fórum nagyszebeni elnöke a szintén Iohannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte a Romániai Német Népcsoport szervezet vagyonáért. Ítéletében a nagyszebeni bíróság elismerte, hogy a Romániai Német Demokrata Fórum a Romániai Német Népcsoport jogutódja. A jogerőssé vált ítéletet az ügyészség kérésére 2012-ben felülvizsgálták, ám rendelkezését a Gyulafehérvári Táblabíróság sem változtatta meg.  

Darius Valcov miniszterelnöki tanácsadó a vezető kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea bizalmasának számít, ő végzi a PSD által jelölt miniszterek munkájának a kiértékelését, és tesz javaslatot a tárcavezetők leváltására. Valcov az elmúlt napokban egy a közösségi médiában tett másik bejegyzésével is botrányt idézett elő. Ebben közölte a bukaresti kormányellenes tüntetések egyik vezéralakjának az orvosi kórlapját. A befolyásos politikust februárban első fokon nyolc év börtönre ítélték korrupció miatt.