Jolán
2 °C
4 °C

Weber szerdán jelenti be: indul az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért

2018.09.04. 22:50

Manfred Weber szerdán Brüsszelben bejelenti, hogy elindul Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségéért - jelentette kedden a Der Spiegel német hírmagazin. 

Weber döntése azt jelenti, hogy csúcsjelöltként ő akarja vezetni a jobbközép európai uniós pártokat összefogó EPP-t a jövő tavaszi európai parlamenti választás kampányában, és a választás után meg akarja szerezni az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

Az EPP jelenlegi európai parlamenti frakcióvezetője a lap szerint szerdán délelőtt először a képviselőcsoportot tájékoztatja döntéséről, aztán a sajtónak is bejelenti szándékát. .

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese az első politikus, aki ringbe száll a csúcsjelöltségért az EPP-ben. Jelentkezni október közepéig lehet.  A Der Spiegel szerint a CSU vezetősége és a testvérpárt német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Angela Merkel német kancellár is támogatja, hogy Manfred Weber legyen az EPP csúcsjelöltje.

A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt az EPP csúcsjelöltje, és a választáson az EPP kapta a legtöbb szavazatot. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?