Elítélték a gyilkos, erőszakoló dél-szudáni katonákat

2018.09.06. 13:56
Tíz dél-szudáni katonát ítéltek el csütörtökön azért, mert megerőszakoltak öt segélyszervezeteknél dolgozó külföldit és megöltek egy helyi újságírót 2016 júliusában. Baryano Almas katonai bíró szerint a vádlottak nemi erőszak, gyilkosság, fosztogatás és rongálás vádpontokban bűnösek. Az egyik vádlott októberben a börtönben meghalt, a hadsereg szerint természetes ok miatt, írja a Yahoo.

A 2016 nyarán zajló véres utcai harcok közepén a kormányzati erők megtámadták a fővárosban, Jubában található Terrain hotelt, ami külföldi szervezetek ötven alkalmazottjának szállása volt. „Ötven vagy száz felfegyverzett katona szállta meg a hotelt. Egy csapat egyenesen a bárhoz és az étteremhez ment, a másik csoport pedig a lakók felé” - mondta a tárgyaláson a hotel brit tulajdonosa, Mike Woodward. 

A hoteltulajdonos öt külföldi nő csoportos megerőszakolásáról, egy dél-szudáni újságíró és egy amerikai segélyszervezeti dolgozó meggyilkolásáról számolt be, továbbá arról, hogy „az épületben lévők közül mindenkit megkínoztak és megvertek” a katonák.

A Human Rights Watch nemzetközi emberijogi szervezetek jelentései is alátámasztották Woodward tanúvallomását, írja a Yahoo. A támadás során a hotelben lévők a közeli ENSZ békefenntartókat hívták segítségül, de senki nem sietett segítségükre. Az ENSZ belső nyomozása szerint a misszió vezetésében kaotikus állapotok uralkodtak a támadás idején, és ki is rúgták a vezetőt.

Borzalmas állapotok

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, majd polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak.

2016 júliusban létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, melyek elől Machar és számos követője menekült Yei városán keresztül a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus miatt kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika kénytelen szembesülni az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta.

A csütörtöki ítélet értemében a dél-szudáni kormány köteles fejenként 4000 dollárt fizetni a nemi erőszak áldozatainak fejenként, és kétmillió dollárt Woodwardnak a hotel szétverése miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport