Jolán
2 °C
4 °C

Elítélték a gyilkos, erőszakoló dél-szudáni katonákat

2018.09.06. 13:56
Tíz dél-szudáni katonát ítéltek el csütörtökön azért, mert megerőszakoltak öt segélyszervezeteknél dolgozó külföldit és megöltek egy helyi újságírót 2016 júliusában. Baryano Almas katonai bíró szerint a vádlottak nemi erőszak, gyilkosság, fosztogatás és rongálás vádpontokban bűnösek. Az egyik vádlott októberben a börtönben meghalt, a hadsereg szerint természetes ok miatt, írja a Yahoo.

A 2016 nyarán zajló véres utcai harcok közepén a kormányzati erők megtámadták a fővárosban, Jubában található Terrain hotelt, ami külföldi szervezetek ötven alkalmazottjának szállása volt. „Ötven vagy száz felfegyverzett katona szállta meg a hotelt. Egy csapat egyenesen a bárhoz és az étteremhez ment, a másik csoport pedig a lakók felé” - mondta a tárgyaláson a hotel brit tulajdonosa, Mike Woodward. 

A hoteltulajdonos öt külföldi nő csoportos megerőszakolásáról, egy dél-szudáni újságíró és egy amerikai segélyszervezeti dolgozó meggyilkolásáról számolt be, továbbá arról, hogy „az épületben lévők közül mindenkit megkínoztak és megvertek” a katonák.

A Human Rights Watch nemzetközi emberijogi szervezetek jelentései is alátámasztották Woodward tanúvallomását, írja a Yahoo. A támadás során a hotelben lévők a közeli ENSZ békefenntartókat hívták segítségül, de senki nem sietett segítségükre. Az ENSZ belső nyomozása szerint a misszió vezetésében kaotikus állapotok uralkodtak a támadás idején, és ki is rúgták a vezetőt.

Borzalmas állapotok

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, majd polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak.

2016 júliusban létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, a fővárosban, Jubában harcok törtek ki, melyek elől Machar és számos követője menekült Yei városán keresztül a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A dél-szudáni konfliktus miatt kialakult menekültválság a legnagyobb, amellyel Afrika kénytelen szembesülni az 1994-ben elkövetett ruandai népirtást követő időszak óta.

A csütörtöki ítélet értemében a dél-szudáni kormány köteles fejenként 4000 dollárt fizetni a nemi erőszak áldozatainak fejenként, és kétmillió dollárt Woodwardnak a hotel szétverése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?