Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Húsz év börtönt kértek a volt dél-koreai elnökre

2018.09.06. 10:04

Húszéves börtönbüntetést kért az ügyészség csütörtökön Ri Mjongbak volt dél-koreai elnökre, aki ellen többek között vesztegetés, sikkasztás és hatalommal visszaélés miatt emeltek vádat.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság kötelezze Ri Mjongbakot 15 milliárd von (3,8 milliárd forint) bírság megfizetésére, 11,1 milliárd von (2,8 milliárd forint) értékben rendeljen el vagyonelkobzást.

Ri Mjongbak pere május elején kezdődött. Azzal vádolják, hogy 11,1 milliárd von kenőpénzt fogadott el a hírszerzéstől, a Samsung elektronikai vállalattól és más szervezetektől. A volt elnök ezenkívül állítólag 35 milliárd vont (8,35 milliárd forintot) sikkasztott el egy, a vádhatóság szerint valójában az ő tulajdonában álló magáncég alapjaiból, és 3 milliárd von (720 millió forintot) adót csalt el. 

A 76 éves vádlott 2008 és 2013 között volt Dél-Korea elnöke. Ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy így akar leszámolni vele Mun Dzse In jelenlegi államelnök hivatala, mert bosszút akar állni elődje, Ro Mu Hjon államfő haláláért, aki egy korrupciós ügybe keveredve öngyilkosságot követett el 2009-ben.

Elmarasztaló ítélet esetén Ri a negyedik dél-koreai elnök lesz, aki börtönbe kerül. A szöuli bíróság október elején hoz majd ítéletet.

(MTI)