Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ötvenezer rókát és tízezer sakált irtanának ki a románok a sertéspestis miatt

2018.09.07. 17:08

WWF Románia szerint a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium nemrégiben jóváhagyott, az afrikai sertéspestis elleni intézkedései nagyban veszélyeztetik több Romániában fellelhető állatpopuláció fennmaradását, és komoly károkat okozhatnak az ökoszisztémának - számolt be a Transindex.ro.

A minisztérium rendelete a vaddisznók vadászati kvótáinak kiegészítése mellett elrendeli több Romániában védett faj, többek között a rókák, sakálok kilövését is, mivel a minisztérium állítása szerint ezek az állatok is elősegíthetik a vírus terjedését.

A WWF pontos adatokat közölt arról, hogy a minisztérium elrendelte a 2018-2019-es évre vonatkozóan 10 361 sakál levadászását (ez a Romániában fellelhető sakálpopuláció 72%-a), továbbá 49 966 róka levadászását is, ami a romániai rókapopuláció 67 százalékát teszi ki.

A WWF álláspontja szerint a populáció ilyen mértékű kiirtása drasztikus hatással lehet az ökoszisztémára, ráadásul a kibocsájtott rendelet nem garantál védelmet a szigorúan védet fajok számára sem, mint amilyen a farkas, a medve vagy a hiúz. A WWF szerint ezeket a rendkívül szélsőséges intézkedéseket semmiféle tudományos vizsgálat nem támasztja alá, és teljes mértékben szembemennek az Európai Uniónak a hasonló helyzetekre kidolgozott stratégiájával, ami a fertőzött területeken a vadászat teljes tilalmát, valamint a járvány kezelésének szigorú szabályozását írja elő.

Ráadásul a minisztérium radikális intézkedései nem fogják megoldani a problémát, hanem súlyosbítani fogják azt, mivel a szervezet szerint a vadászatok során keletkező zaj csak meg fogja zavarni a vaddisznókat, akik emiatt vándorolni fognak, és tovább terjesztik a vírust.

A WWF megfigyelői egyébként azt állítják, hogy a Duna-Deltában található sakálpopuláció már hozzájárult a vírus visszaszorításához, ugyanis rengeteg fertőzött vaddisznótetemet fogyasztottak el. A szakértők szerint, ezért a térségben a ragadozókra történő vadászatok elrendelése csak tovább fogja súlyosbítani a helyzetet.