Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Több ezren vonultak utcára Franciaországban a klímaváltozás ellen

2018.09.08. 23:23
Több ezren vonultak Franciaország nagyvárosainak az utcáira, amivel a klímaváltozások elleni intézkedéseket szeretnék sürgetni. A tüntetők egyébként a nemrég lemondott környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot mellett is kiálltak. Demonstrációkat tartottak többek között Párizsban, Marseille-ben, Strasbourgban és Toulouse-ban is.

A Párizsban tartott demonstráció a "Kelj fel a klímáért!" globális mozgalom részeként, illetve egy helyi, Hulot támogató kampány keretében zajlott. A rendőrség szerint a fővárosi tüntetésen 18 500 ember vett részt, míg a nem kormányzati szervek 50 ezer emberről számoltak be.

A volt tévés és környezetvédelmi aktivista Hulot egy rádióműsorban jelentette be a lemondását augusztus végén, ami sokakat meglepett. Emmanuel Macron francia elnök foghatta a fejét Nicolas Hulot távozásakor, mivel a volt környezetvédelmi miniszter elég nagy népszerűségnek örvendett, miközben a francia vezető népszerűsége csökkenőben van Franciaországban.   

Hulot megunta a toporgást, távozását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy év alatt nem sikerült megfelelő fejlődést elérnie a környezetvédelmi ügyekben, és úgy érezte, egyedül maradt, nem tudta felsorakoztatni a kormány tagjait maga mellett.

 Ki lenne hatékony önmagában? Hol vannak a csapataim? Ki áll mögöttem?

– hangoztatta akkor Hulot.

Franciaországban elég kiélezett vita zajlik az atomerőművek körül, – ezek adják jelenleg az ország áramellátásának 75 százalékát, - ezt szerette volna Hulot elég radikálisan 50 százalék alá szorítani. 

Emmanuel Macron francia elnök miatt kénytelen volt kompromisszumokat kötni, így az atomenergia vagy a glifozáttartalmú növényvédő szerek ügyében.

A mostani tüntetéshez Macron korábbi elnőkválasztási ellenfelei, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon és a szocialista Benoit Hamon is csatlakoztak. 

Holut egy Twitter-üzenetben köszönte meg a tüntetők támogatását: 

A Franciaország- és világszerte gyülekező embereknek megvan a hatalmuk, hogy változást sürgessenek gyermekeink jövőjéért.

(MTI/Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?