Ödön
1 °C
11 °C

Kell-e félni Orbántól Szlovákiában?

TBEN2060
2018.09.11. 11:29

Nem kell attól tartani, hogy Orbán populista népvezér lesz Európában, inkább a keresztény hagyományok visszatérését támogató erők élére állhat – véli Világi Oszkár üzletember, a leggazdagabb szlovákiai magyar, a MOL igazgatósági tagja.

Világit, aki a szlovák Slovnaft vezérigazgatója és a dunaszerdahelyi DAC fociklub tulajdonosa is, a Denník N napilap ültette egy asztal mögé hétfő este Pozsonyban a Fidesszel szemben általában kritikus, Bugár Béla-féle Most-Híd fiatal képviselőjével, Cséfalvay Katalinnal, aki jelenleg a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke és Rastislav Káčer volt budapesti szlovák nagykövettel.

A Kell-e félni Orbántól? címet viselő beszélgetés főszereplője Világi volt, aki közismerten jó kapcsolatban áll Orbánnal. A moderátor Mirek Tóda külpolitikai újságíró kérdésére, tegeződnek-e a magyar kormányfővel, Világi elmondta, igen, tegeződnek, 1990 óta ismerik egymást, a Liberális Internacionálén keresztül ismerkedtek meg. Világi ezután gyorsan leszögezte, nem tekinti magát Orbán Viktor emberének, ő csak teszi a dolgát, attól függetlenül, ki van hatalmon. Orbánt viszont nem látja populistának, sokkal inkább a keresztény értékek védelmezőjének. A sajtószabadság magyarországi helyzete kapcsán Világi teljes nyugalmának adott hangot. „A különböző médiatulajdonosoknak megvan a maguk véleménye a társadalmi történésekről, ezt az újságírók megírják, és így alakul ki a kép, hogy Magyarországon túlsúlyban van a kormánypárti sajtó” – mondta az üzletember, hozzátéve, az ellenzéki sajtónak még mindig nagy ereje van. A Népszabadság bezárása kapcsán annyit mondott, a tulajdonosnak „nem sikerült fenntartania”, így aztán az újságírók elmentek.

Magyarországon nem Orbán függ az oligarcháktól, hanem az oligarchák függnek tőle – így írta le Rastislav Káčer volt budapesti szlovák nagykövet az orbáni rezsim egyik jellegzetességét. Káčer szerint – aki 2013 és 2018 között tartózkodott Magyarországon – Orbán rendszerének nemcsak a hatalomtechnikai módszerei erőteljesek, hanem a mentálisak is: úgy véli, a kormánypárti politikusok által gerjesztett Trianon-trauma térnyerése hónapról hónapra érzékelhető, és erős az antiszemitizmus is. Káčer szerint a mai magyarországi közmédia már jócskán lekörözte a kilencvenes évek szlovákiai, Mečiar-féle propagandagépezetét is – márpedig a mečiari maffiaállam a térség legsötétebb rezsimei közé tartozott. Káčer azt is elmondta, szerinte az orbáni víziók konfliktusba taszíthatják a régiót. Hozzátette, budapesti tartózkodása idején a magyar–orosz viszony alakulása lepte meg a legjobban. Orbánt az EU leginkább oroszbarát vezetőjének nevezte, akinek sikerült ebben a kérdésben a maga oldalára állítani a magyarokat – holott Magyarországon semmiféle racionális alapja nem szabadna hogy legyen az oroszbarátságnak.

Világi sokkal optimistábban látja a magyarországi helyzetet: szerinte például a bűnözés gyakorlatilag a 2010 előtti szint felére csökkent, a roma kérdés pedig gyakorlatilag nem létezik, az emberek nem beszélnek róla.

Az Európai Néppárt nem fogja izolálni a Fideszt – ezt már Cséfalvay Katalin mondta, aki szerint az EPP attól tart, Orbán elszigetelése az európai populizmust erősíthetné. Így aztán, bár a Hídnak sok minden nem tetszik Orbán politikáján, az Európai Parlamentben ülő képviselőjük nem fogja megszavazni a Sargentini-jelentést.

Arról, hogy az Orbán-kormány nem kifejezetten transzparens módon juttat támogatásokat a határon túli magyaroknak, Cséfalvay azt mondta, erre már figyelmeztették budapesti kollégáikat, akik érdemi válasz helyett megsértődtek. Cséfalvay aggályosnak nevezte például azt a Magyar 7 című hetilapot is, amelyre idén másfél millió eurós támogatást juttatott a magyar kormány – mindeközben a lap tartalma kimerül a migránsokról szóló hírekben és a Híd minisztereinek befeketítésében, vélte Cséfalvay.

A beszélgetés egyik érdekes momentuma volt, amikor a moderátor rákérdezett Világi Oszkár szerepére a hírhedt Gorilla-iratokban – ez volt a szlovák belpolitika egyik legnagyobb korrupciós ügye az elmúlt tíz évben, s Világit a máig kétes hitelességű, kiszivárgott titkosszolgálati aktákban több helyen említették, mint a privatizációs ügyletek egyik résztvevőjét. Világi határozottan kikérte magának, hogy összefüggésbe hozzák őt a Gorillával, és megkérdőjelezte a moderátor szakmaiságát. Az egyik közönségkérdésre, amely azt firtatta, párhuzamot lehet-e vonni a Fidesz és a szlovák újnáci párt, a Marian Kotleba-féle, szintén bőszen migránsozó és sorosozó Mi Szlovákiánk Néppárt között, Világi azt válaszolta, a két társaság összehasonlíthatatlan, Orbán Európa-párti politikus, aki jobb Európát akar.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?