Lemondott a választáson való indulásról az épp börtönben ülő volt brazil elnök

2018.09.12. 05:08

Lemondott a korrupciós vádakkal bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök arról, hogy induljon az októberi elnökválasztáson, helyét a Lula alapította Munkáspárt (PT) alelnök-jelöltje, Fernando Haddad, Sao Paulo volt polgármestere veszi át - közölte kedden Gleisi Hoffman szenátor, a PT elnöke, írja az MTI.

Ezt Hoffman a dél-brazíliai Curitibában jelentette be a város rendőr-főkapitányságánál virrasztó Lula-támogatók előtt - itt tartják fogva a volt elnököt.

Luiz Eduardo Greenhalgh, a PT egyik alapító tagja a tömegnek felolvasott egy levelet is, amelyet Lula írt. Be lehet börtönözni egy embert igazságtalanul, de eszméit nem lehet elzárni - fogalmazott Lula a levélben. "Több millió Lula vagyunk, a mai naptól pedig Fernando Haddad lesz több millió brazil Lulája" - jelentette ki a volt elnök.

A brazil legfelsőbb bíróság a múlt héten utasította el a volt elnök fellebbezését, hogy indulhasson a választáson. A brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választás révén megszerezhető tisztséget.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt elnök, áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újítatta fel a Guarujá fürdőhelyen lévő lakását.

A közelmúltban készült közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula volt messze a legnépszerűbb elnökjelölt.

A Datafolha brazil kutatóintézet hétfői felmérése szerint az 55 éves Haddadnak a népszerűsége fokozatosan nő, de nem ismert a neve annyira, mint Luláé, jelenlegi támogatottsága 9 százalékos.

A Reuters brit hírügynökség szerint Lulának ezért minden politikai erejét be kell vetnie ahhoz, hogy Haddadot eljuttassa legalább a második fordulóig, amit elemzők nem tartanak kizártnak. Különböző felmérések rámutattak, hogy Lula támogatóinak nagyjából a fele valószínűleg arra fog szavazni, akit a volt elnök utódjaként megjelöl.

Az IBOPE helyi közvéleménykutató-intézet keddi felmérése szerint Lula nélkül Jair Bolsonaro szélsőjobboldali képviselő nyerné meg az október 7-re kiírt elnökválasztás első fordulóját, viszont a második fordulóban az előrejelzések szerint gyakorlatilag bármelyik versenytársa győzelmet arathat felette.  • Hírek
  • Személyi kölcsön