Rakétákat lőttek ki a tripoli repülőtér irányába

2018.09.12. 05:10

Két rakétát lőttek ki kedden a líbiai főváros, Tripoli egyetlen működő repülőtere irányába - közölték szemtanúk. A Matiga repülőtérre tartó járatokat átirányították a Tripolitól 200 kilométerre fekvő Miszrátába, írja az MTI.

Tripoli lakosok beszámolója szerint a repülőtér környékén robbanások zaja verte fel az éjszakai csendet, egy rakétát pedig látni lehetett, ahogy a Földközi-tengerbe csapódik.

A jelentések szerint a rakéták becsapódásának nincsenek áldozatai.

A Matiga repülőtér augusztus 31. és szeptember 6. között zárva tartott rivális fegyveres csoportok harcai miatt. A múlt héten is legalább három rakéta csapódott be a repülőtér közelében.

A tripoli repülőtér végül múlt hét pénteken nyitotta meg újra kapuit, miután az ellenségeskedő csoportok tűzszünetben állapodtak meg Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottjának felügyelete alatt.

A líbiai főváros ellenőrzéséért augusztus 27-én kitört, több mint egy hétig tomboló harcokban legkevesebb 61 ember vesztette életét és 159-en sebesültek meg, több száz családot kellett kitelepíteni Tripoli biztonságosabb kerületeibe vagy a főváros melletti kisebb városokba.

Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik. Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.  • Hírek
  • Csok