Albert, Lipót
2 °C
12 °C

AfD-s kapcsolatokkal vádolják a német nemzetbiztonság vezetőjét

2018.09.13. 21:05
Koalíciós válság van kibontakozóban Németországban az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője kapcsán, a chemnitzi összecsapásokkal és a szélsőjobbal is összefüggésben.

Hans-Georg-Maaßen személye azután került a középpontba, hogy a német nemzetbiztonság fejeként azt mondta, nem igaz, hogy Chemnitzben a radikálisok külföldiekre vadásznak, és megkérdőjelezte az egyik ilyen videó hitelességét is. Amellett, hogy ezt sokan az erőszak relativizálásának érezték, Maaßen ezzel kétségbe vonta Angela Merkel szavait is, hiszen a kancellár alig korábban tényként beszélt az elfogadhatatlan menekültvadászatról.

Maaßennek azt is felróják, hogy mint kiderült, az elmúlt évben összesen ötször tárgyalt a szélsőjobbosnak számító AfD politikusaival. Igaz, ez a szám eltörpül amellett, ahányszor a fősodorba tartozó pártok képviselőivel találkozott, de ismét kiderült, hogy az AfD-vel való konzultációt a többiek közül sokan megengedhetetlennek tartják, noha a nemzetbiztonsági vezető a belügy kérésére konzultált minden parlamenti erő képviselőivel.

Ezek után csütörtökön újabb ügy kreálódott. Az AfD főleg Chemnitz óta újult erővel feküdt rá a „migránsbűnözés” témára, mondván, Németországban a menekülthullám miatt lett több bűncselekmény. A párt második embere azt állította, hogy tavaly, egyetlen év alatt, 447 gyilkosságot követtek el illegális migránsok.

Tényleg ennyi gyilkosság?

Igen, a szám korrekt, bár valójában nem az illegális bevándorlók által elkövetett gyilkosságokra és emberölésekre vonatkozik, hanem az összes menekültstátusszal rendekezőre és menedékkérőre; az elkövetők nagy többsége (a 447-ből 420-an) legálisan tartózkodott Németországban. 2017-ben közel 3000 gyilkosság volt Németországban (pontosabban ennyi gyanúsított volt ezekben az ügyekben), vagyis minden hatodik gyilkosságot követtek el menekültek – a számokról most a BBC is lehozott egy kisebb összeállítást.

Ezzel a 15 százalékos aránnyal jóval felülreprezentáltabbak a társadalmi arányuknál, hiszen a németországi lakosságnak csak kb. a két százalékát teszik ki a menekültek. Hogy miért ilyen nagy a „menekültbűnözés”? Ez már részben politikai, részben kriminológiai vita tárgya. A szakértők általában azt hangsúlyozzák, hogy a menekültek demográfiai összetétele (sok fiatal férfi), szegénysége és társadalmilag periferikus helyzete magyarázza a magas elkövetői arányt, miközben a közvélemény jelentős része inkább a kulturális-civilizációs magyarázatokra fogékony.

Csütörtökön aztán egy AfD-s képviselő azt nyilatkozta, hogy Maaßentől kapták a menekültek által elkövetett bűncselekményekről szóló statisztikákat, méghozzá hetekkel azelőtt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal ezeket egyébként nyilvánosságra hozta volna. Maaßen ellenfelei ezzel újabb muníciót kaptak, noha a nemzetbiztonság ezt határozottan tagadja, és azt mondja, semmilyen információt nem osztott meg illegálisan senkivel.

A szociáldemokraták, a zöldek és a liberális FDP erősen támadja Maaßent, a koalíciós társ szocdemek a leváltását követelik Merkeltől. Mások szerint a baloldal politikai színjátékot csinál a személyi kérdésből. Csütörtökön aztán a CSU-s belügyminiszter Seehofer is egyértelműen kiállt Maaßen mellett, azt mondta, teljes a bizalma.

Figyelembe véve, hogy mennyire nehezen összehozott kényszerházasság volt a német nagykoalíció, és milyen nagy a belső feszültség a CDU-CSU pártszövetségben, Merkel ismét nagyon nehéz helyzetbe került. Bár a szociáldemokrata frakció vezetői azt hangsúlyozzák, hogy nem fognak kilépni a koalícióból az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője miatt, ez az ügy újabb szakítópróbát jelent. És megint a  migrációs válság és megint a rendszerkritikus új jobboldal jelentette kihívás miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?